Iskolapadtól munkahelyig

Negyven szakiskolás diák munkát talált. Büszke a tanfelügyelőség az elért eredményekre | Fotó: Adorján Zsófia

Negyven szaklíceumban tanuló diáknak talált munkahelyet a Hargita Megyei Tanfelügyelőség az elmúlt két évben gyakorlatba ültetett POT – „Gyakorlat, lehetőség a fiatalok számára munkahelykeresésben” elnevezésű projekt keretében – hangzott el többek közt a tanfelügyőség munkatársainak tegnapi sajtótájékoztatóján.

A Hargita Megyei Tanfel­ügyelőség munkatársai tegnap délelőtt kétéves projektjükről számoltak be, amely a Hargita megyei szaklíceumban tanuló diákoknak biztosított lehetőséget arra, hogy élesben, cégeknél végezhessék el szakmai gyakorlatukat. A célcsoport 181 középiskolai tanulóból állt, akiket hat iskolából választottak ki. A maroshévízi Mihai Eminescu Főiskola, a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Technológiai Líceum, a székelyudvarhelyi Kós Károly Technológiai Líceum, a csíkszeredai Székely Károly és Joannes Kajoni technológiai líceumok, valamint a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Technológiai Líceum diákja vett részt a projektben.
– A projekt lejártával büszkén mondhatjuk, hogy minden általunk elvárt eredményt és mutatót sikerült elérni. Új együttműködések jöttek létre az iskolák és a gazdasági szereplők között, amelyek nagyon hasznos és érdekes szakmai gyakorlatokat tettek lehetővé a diákok számára. A résztvevők közül 166-an kaptak igazolást az elvégzett munkáról, 40-en elhelyezkedtek, és több mint 30-an folytatják tanulmányaikat – fogalmazott Glodeanu Cristinel-Fănel projektmenedzser.
A projekt keretén belül hat gyakorlóversenyt rendeztek és harminc díjat osztottak ki. Összesen hat első díj – 700 lej értékben –, hat második díj – 500 lej értékben –, hat harmadik díj –250 lej értékben – és tizenkét különdíj – 100 lej értékben – talált gazdára.
A tanfelügyelőség beszámolójában elhangzott: a célcsoportba tartozó hallgatók 16 hónapon keresztül havi 70 lej támogatásban részesültek. A projekt során a megye 16 településén, 800 résztvevőre kiterjedt tájékoztató kampányt folytattak, szakmai tanácsadást nyújtottak és beszéltek az útmutatás fontosságáról és a gyakorlat előnyeiről. Az európai uniós támogatásból finanszírozott projekt céljai közé tartozott, hogy nőjön a munkahelyet találó, szaklíceumot végző tanulók száma. A projekt keretében hat szakmában próbálhatták ki magukat a fiatalok: autószerelő, élelmiszeripari eladó, pincér és konyhás, mezőgazdász, valamint gépszerelő munkát végeztek.

Adorján Zsófia

: an accessible web community