Iskolakorszerűsítés Székelyudvarhelyen

Két lakótelepi általános iskolában is jelentős bővítési, korszerűsítési munka zajlik, ami főleg a sporttevékenységre alkalmas terek létrehozását célozza. A Bethlen Gábor iskolánál jól haladnak a munkával, az Orbán Balázs iskolánál pedig abban reménykednek, hogy hosszú évek után idén végre elkészül a várva várt sportterem.

Jól haladnak a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola bővítésével. Itt egy, az Európai Unió által finanszírozott pályázat révén teljesen megújul a tornaterem és az öltözők is, a hőszigetelés mellett új tetőszerkezetet kap az épületrész. A tornaterem korszerű berendezése is része a pályázatnak. Bővítik továbbá azt az épületszárnyat, ahol a könyvtár található, és ide is teljesen új, modern berendezés kerül.

Nagy előrelépés

Az építkezést január második felében kezdte el a kivitelezést elnyert helyi cég, és egy év alatt kell befejezni a munkát. A Városháza tájékoztatása szerint a projekt összértéke 1 927 870 lej, az önkormányzatnak a költségek két százalékát kell állnia. A bő félezres gyermeklétszámmal működő lakótelepi iskola mindennapjait különösebben nem zavarják a munkálatok, viszont kisebb az udvar, és a két sportpálya közül csak egy áll a gyermekek rendelkezésére, továbbá nincs könyvtár és nincs tornaterem – mondta el kérdésünkre a tanintézmény igazgatója, Lukács Barna. Ugyanakkor nagyon örvendenek a beruházásnak, amely hatalmas előrelépést jelent majd az iskolai tevékenység, az oktatási folyamat szempontjából. A tornatermük például több mint 40 éve épült, és azóta a kisebb karbantartási munkálatokon kívül nem sok változás történt, hamarosan viszont teljesen korszerű, megfelelő felszereléssel ellátott létesítménnyel gazdagodik az iskola, például zuhanyzók is lesznek, amelyek eddig hiányoztak.

Közbeszerzési hercehurca

A Tábor lakótelepi Orbán Balázs Általános Iskola már rég reménykedik a színvonalas sporttevékenységet lehetővé tevő sportterem megépülésében, hiszen mindössze egy osztályterem méretű ún. tornateremmel rendelkeznek, de a folyamat évek óta húzódik. Terv már 2015-ben is volt, később, 2017-ben sikerült forrásokat is nyerni a Helyi Fejlesztések Országos Programjában (PNDL), majd elkezdődtek a közbeszerzési bonyodalmak.

– Hosszas közbeszerzési hercehurca után a harmadik közbeszerzési eljárás ajánlat benyújtási határideje 2019. február 12-e volt. Egy ajánlat érkezett, és május 20-án meg is kötötték a jelenleg is érvényben levő kivitelezési szerződést – közölte Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal szóvivője.

A munka során később technikai probléma merült fel: az eredeti terv szerint az építkezés hátrányos hatással lett volna a környező lakóházakra. A szóvivő tájékoztatása szerint újratervezés következett, végül más városok szakembereinek bevonásával sikerült megtalálni a megfelelő megoldást, viszont nőttek a költségek is. Tavaly tavasszal kezdtek érdemben dolgozni a terepen és a nyár folyamán 315 darab, 40 cm átmérőjű, 6 méter mély cölöpszerkezetet öntöttek be, amelyre aztán felépítették a terem vasszerkezetét. Erről beszélt lapunknak Gábos Anna iskolaigazgató is, elmondta, hogy a múlt év végéig valóban dolgoztak az iskolánál, de azóta nagy a csend. A Városházán közölték, hogy a téli időszakra a kivitelező a munkálatok felfüggesztését kérvényezte. Zörgő Noémi azt mondta, amint az időjárás lehetővé teszi, az ún. szendvicspanelek felszerelésével folytatódik az építkezés és még az idén el is kell készülnie a sportteremnek.

A közel nyolc millió lejes beruházás nemcsak a különböző sportokra alkalmas felületet, hanem mellékhelyiségek – öltözők, zuhanyzók – kialakítását és a berendezést is tartalmazza.

Asztalos Ágnes