Iskolakezdésre készülnek

Játék közben is románul kommunikáltak

Egész nyáron tematikus táborokat tartott a Kinder Fókusz Egyesület 7–14 éves gyerekek számára Gyergyószentmiklóson. Heti turnusokban, más és más tevékenységekkel kötötték le a gyerekeket: fejlesztették a kreatív és rajzkészségeiket, beszéltek sikerről és pénzügyi fogalmakról, ismerkedtek a környezetükkel és az általa nyújtott lehetőségekkel.

Román kommunikációs tábort tartottak az elmúlt héten, célja: a gyerekeket segítse visszarázódni az iskolába – tájékoztatott a Kinder Fókusz Egyesület elnöke, Ardelean Ildikó.
Úgy véli, fontos feleleveníteni a vakáció alatt elfelejtett dolgokat, és fejleszteni a diákok nyelvtudását. Céljuk az volt, hogy gyakorolják a hétköznapi román beszédet, mindezt kvízjátékokkal, beszélgetésekkel és szórakozással egybekötve.
Ugyanakkor ezen a héten is közös kártyapaklit hoztak létre a gyerekek által készített rajzokkal. Különböző adott témákban festhettek, az ezekből válogatott alkotásokat most viszontláthatnak a saját kártyajátékukon. Az alkotás és szórakozás tehát a tanulás és román szöveggyakorlás mellett sem maradt el.
Augusztus 22-től egyhetes matematikatábor kezdődik, amit – a szervező elmondása szerint – a gyerekek ötletei alapján szerveznek meg. Ezen a héten kiscsoportos foglalkozásokat tartanak majd a diákoknak, a kisebbek fejszámolást, a nagyobbak szorzást és szöveges feladatok értelmezését fogják elsajátítani.
Ardelean Ildikó matematikatanárként úgy gondolja, az iskolában nincs elég idő arra, hogy a gyerekek elsajátítsák a szöveges feladatok értelmezését, ezért ütköznek legtöbbször nehézségbe. Ebben a táborban viszont nagy hangsúlyt fognak fektetni erre. Emellett logikai játékokat tanítanak, sakkoznak és malmoznak is.
Örülnek a szervezők, hogy idén is meg tudták szervezni a Hargita Megye Tanácsa által támogatott tábort, hiszen a gyerekeknek igényük volt rá, sok visszajáró diák vett részt a foglalkozásokon, tanulhattak egymástól, és büszkék arra, amit elértek.

Fórika Dóra

: an accessible web community