„Iskolabővítések” megyénkben

Azt még nem tudni, hogy szeptember 14-én ténylegesen megkezdődik-e a 2020–2021-es iskolai év, s ha igen, akkor milyen körülmények, illetve feltételek közepette, de ettől függetlenül a szaktárcánál nagy a mozgás. Ez utóbbinak jeleit képezik azok a tanügyminiszteri rendeletek is, amelyek a minap jelentek meg.

A Hivatalos Közlöny tegnapi számában több olyan miniszteri rendelet is megjelent, amelyek azon nyomban hatályba is léptek, s amelyek közt kettő a Hargita megyei egyetem előtti állami oktatási egységeket érint. A 2020/4686-os rendelet értelmében a 2020–2021-es iskolai évben a balánbányai Liviu Rebreanu Technológiai Középiskola a December 1. utca 37. szám alatti székhelyen fog kibontakozni. Ugyanakkor az intézmény a következő struktúrában fog működni: a Havasigyopár Napközi Otthon, Cseperedő Napközi Otthon, Liviu Rebreanu Technológiai Líceum, maximális beiskolázási kapacitása 36 oktatási alakulat/2 váltás lévén. Továbbá a Liviu Rebreanu Technológia Líceum megőrzi akkreditált oktatási egységi jogállását, bejegyezve lévén az egyetem előtti oktatási iskolai egységek országos regiszterébe.
Az ugyancsak tegnap megjelent 2020/4725-ös rendelet értelmében a 2020–2021-es iskolai évben a gyergyócsomafalvi Köllő Miklós Általános Iskola tevékenységét a Töltés utca 1093. szám alatti székhelyen fejti ki. Ugyanakkor a 2020–2021-es iskolai évben a Köllő Miklós Általános Iskola a következő struktúrában fog működni: Csalóka Napközi Otthon, Köllő Miklós Általános Iskola, maximális beiskolázási kapacitása 41 oktatási alakulat/2 váltás lévén. Úgyszintén a gyergyócsomafalvi Köllő Miklós egyetem előtti állami oktatási egység megőrzi akkreditált iskolai egységi státuszát, bejegyezve lévén az egyetem előtti oktatási iskolai egységek országos regiszterébe. Ez utóbbi miniszteri rendelet kapcsán utalnunk kell arra, hogy abba belecsúszott egy elemi hiba: Gyergyócsomafalva községet a szaktárca jóvoltából várossá „léptették elő”.
Furcsállandó az is, hogy az azon nyomban hatályba léptetendő rendeleteket a miniszter nevében jóval a megjelentetésük előtt ellátta kézjegyével Sorin Duca főtitkárhelyettes: a balánbányai iskolára vonatkozót még július 10-én, a gyergyócsomafalvira vonatkozót pedig július 16-án. Hogy a közléssel való késlekedést követően miért vált olyan sürgőssé a hatályba léptetés, nehezen érthető.