Iskola kutyáknak

Nyitásra készen áll Hargita megye elso kutyaiskolája FOTÓ: ELIT KUTYAISKOLA

Kutyaiskola létesül Gyergyószentmiklóson. Ez lesz Hargita megye legelső hivatalosan bejegyzett kutyaneveldéje. Hétfőtől már látogatható a létesítmény, az első képzések is kezdődnek hamarosan.

A felelős kutyatartást szeretné népszerűsíteni Gyergyóban Nagy Beáta Júlia képesített kutyakiképző. Húszévnyi magyarországi lét után költözött haza, hogy a külföldön
látott, tapasztalt képzési folyamatot itt is meghonosítsa. Elit Kutyaiskola a létesítmény neve, amelyben ezt a tevékenységet útjára indítja.
– A kutyákat fegyelemre, engedékenységre tanítjuk meg a képzések során. Közömbösítési gyakorlatok és feladatsorok, mint ültetés, fektetés, helyben maradás is részei a programnak – vázolta az ötletgazda.
A gazdinak is hasznos tapasztalat lehet ez, hiszen az eb megtanulja, hogy rá figyeljen minden körülmények között.
– Ha elsétál mellette egy másik kutya vagy egy macska, akkor a gazdi utasításait fogja követni a házi kedvencünk – mutatott rá Nagy Beáta Júlia. Úgy tervezi, lesznek csoportos képzések, s mint mondta, ez előnyös, hiszen egymás közt is megtanulnak létezni a kutyák, szocializálódnak. Egyéni képzéseket is tervez, illetve házhoz is kimegy, hogy a helyszínen segítsen megnevelni az engedetlen ebeket.
A Kárpátok utca végén kialakított pályán már elkészültek az akadályok, eszközök. Ezek segítségével, a kiképző utasításainak megfelelően, játékos módszerekkel maguk a gazdik fogják megtanítani kedvenceiket a szabályok betartására. Az első képzések augusztus 7-től indulnak, egy héttel korábban már kutyafuttatóként megnyitja kapuit a létesítmény.
Egy hétig ingyenesen lehet majd használni futtatásra a pályát naponta 17 és 19 óra között, ezalatt elkezdődhet az ismerkedés, játék, rohangálás, beszoktatás. A futtató augusztus 7. után is használható lesz a képzéseken kívüli időszakokban, akkor már belépőt kell majd fizetni. Szigorú szabályokra hívta fel a figyelmet Nagy Beáta Júlia.
– Az agresszivitásra hajlamos ebeket csak szájkosárral szabad a pályára vinni, és csak megfelelő egészségi állapotban levő, a szükséges oltásokkal ellátott kutyákat fogadunk majd – mondta. Javasolja, hogy a foglalkozások előtt ne egyen a kutya, hiszen üres gyomorral, jutalomfalatok által könnyebben motiválható a feladatok elvégzésére.

Barabás-Pál Hajnalka