Hirdetés

Iohannis szerint a román nép körében nagy hagyománya van a nemzeti kisebbségekkel való toleráns és harmonikus együttélésnek

Az emberi jogok és az emberi méltóság a szabadság, a demokrácia és a szolidaritás által jellemzett társadalmak építésének kulcsfontosságú elemei – mondta Klaus Iohannis államfő vasárnap, amikor a frankfurti Szent Pál-templomban tartott ünnepségen átvette a 2023. évi Franz Werfel emberjogi díjat.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 3 perc
Iohannis szerint a román nép körében nagy hagyománya van a nemzeti kisebbségekkel való toleráns és harmonikus együttélésnek
Archív Fotó: Hargita Népe Archív

Beszédében Románia államelnöke rámutatott, a szabadság, a demokrácia és a szolidaritás által jellemzett társadalmak képesek ellenállni a nacionalista-revizionista nézetek újjáéledésének.

Románia számára a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek nemcsak gazdag kulturális és emberi örökséget jelentenek, hanem valódi hozzáadott értéket is a társadalom egésze számára

– jelentette ki.

Iohannis azt mondta, a történelemnek pedagógiai és erkölcsi funkciója is van, a különböző etnikumok történelmének, hagyományainak és kultúrájának ismerete az első lépés a kölcsönös tisztelet és harmonikus együttélés irányába.

A román nép esetében nagy hagyománya van a nemzeti kisebbségekkel való toleráns és harmonikus együttélésnek, amit egy ilyen kisebbség tagjaként személyesen is tanúsíthatok

– fogalmazott.

Mint elmondta, az utóbbi években Romániában a jogi eszközök kiegyensúlyozott rendszerét dolgozták ki az intolerancia megakadályozására és szankcionálására. Hozzátette, hogy a jelenlegi nemzetközi helyzetben az etnikumok közötti megértés, az interkulturalitás és a szolidaritás fontosabb, mint valaha.

Kifejtette,

a mai román társadalom modern és demokratikus, és olyan egyetemes értékeket hirdet, mint a diszkriminációmentesség, a tolerancia és az egység.

Beszélt arról is, hogy a románok empátiával és támogatással fordulnak a háború által sújtott szomszédaik felé, ami bizonyítja, hogy a román nép teljes mértékben magáévá tette az alapvető európai értékeket, és ezeket az értékeket hirdeti az unió keleti szomszédságában lévő országokban is. Ennek kapcsán Iohannis ismételten hangoztatta, hogy Oroszország lábbal tiporta az emberi jogokat, és háborús bűnöket követ el, amelyekért büntetés jár. 

Megismételte, hogy Ukrajna és a Moldovai Köztársaság a közös európai értékeket vallja és csatlakozni szeretne az Európai Unióhoz, amit Románia elhivatottan támogat.

Kifejtette végül, hogy az új nemzedékek számára nagyon fontos a történelmi emlékezet megőrzése, mert ez fontos eleme annak, hogy tanuljanak a történelem szörnyűségeiből.

Az ünnepségen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság korábbi elnöke és a Luxemburgi Nagyhercegség korábbi miniszterelnöke mondott laudációt, kiemelve Klaus Iohannis elnök érdemeit a korrupció elleni küzdelem, a jogállamiság és a kisebbségvédelem terén – írja az Agerpres hírügynökség.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!