Interjúkat várnak az online oktatás történeteiről

Interjúkészítés diákokkal. Érdekes történeteket várnak FOTÓ: WWW.BALVANYOS.ORG

A kolozsvári Bálványos Intézet pályázatot hirdet egyetemi alap- és mesterképzéses hallgatók számára azzal a céllal, hogy a pályázók kipróbálják az interjúkészítés fortélyait, valamint a járványügyi helyzet miatt kialakult online oktatással kapcsolatos érdekes történetek gyűjtsenek össze.

Pályázhat minden olyan román állampolgárságú alap- és mesterképzéses egyetemi hallgató, aki a 2020-2021-es tanévben hallgatói jogviszonnyal rendelkezik Románia valamely felsőoktatási intézményében. Az interjúalanynak tizenkettedik osztályos diáknak kell lennie, aki érettségi vizsga előtt áll, és már betöltötte a tizennyolcadik életévét. Az interjúkészítés célja az online oktatáshoz kapcsolódó érdekes történetek feltárása. A beszélgetés nyelve magyar, az interjú készíthető online vagy személyesen is.
Az első három díjazott fejenként 500 lejes pénzjutalomban részesül, illetve minden olyan hallgató, akinek a pályamunkája elérhető lesz a Bálványos Intézet hivatalos weboldalán vagy egyéb felületeken, az 150 lejes pénzjutalmat kap.
Értékeléskor a következő szempontokat veszik figyelembe: az interjúvezető minősége strukturális és módszertani szempontból ‒ az interjú logikai felépítése, mennyire átfogó és részletes az interjúvezető ‒, továbbá az interjúalany kiválasztásának módját is figyelembe veszik az elbírálók: milyen szempontok alapján történt a kiválasztás, miért érdekes a történet. Emellett fontos szempont az interjú minősége módszertani szempontból, és az, hogy men

nyire eredeti, izgalmas a megismert diáktörténet.
A szervezők a pályázók figyelmébe ajánlják Heltai Erzsébet és Tarjányi József 1999-ben megjelent A szociológiai interjú készítése című kötetet felhasználható szakirodalomként.
Az interjú mellé csatolni kell a pályázó által kitöltött és aláírt pályázati űrlapot, az interjúalany aláírásával ellátott beleegyezési nyilatkozatot, egy rövid leírást az interjúalany kiválasztásának szempontjairól, valamint az interjú hanganyagát. A pályázatokat elektronikus úton lehet benyújtani, a csatolmányokat a balvanyosinstitute@gmail.com címre kell elküldeni április 18-ig. További részleteket a következő linken, illetve az előbbi e-mail címen lehet kapni: https://balvanyos.org/tortenetek-az-online-oktatasrol-palyazati-kiiras/?fbclid=IwAR1lQSeoxwZ6Ecb30kM4nfCgFrkW9t3fpzmaQQ9uyFJHzC2Rl60fkhPAsRc

Péter Ágnes