Innovációs konferencia

A fiatalok közösségi jelenlétéről és a Csíkszeredát érintő fontos döntésekről beszélt Korodi Attila polgármester a II. Innovációs és Tehetségkonferencián. Az egynapos digitális rendezvény célja a hivatali vezetők együttműködésének megerősítése volt.

Rendhagyó virtuális konferenciával zárta a K Plusz program az idei évadot. A rendezvény célja felkutatni és támogatni a Kolozsváron és vonzáskörzetében élő tehetséges fiatalokat. A második alkalommal megszervezett Innovációs és Tehetségkonferencián oktatással, városi mobilitással, valamint a munka és az üzlet jövőjével kapcsolatos témákat jártak körül. A szervezőcsapat képviselője és moderátora, Farkas András nyitotta meg a virtuális eseményt, majd Rácz Zsófia, a magyar kormány fiatalokért felelős államtitkára köszöntötte a nézőket. A program támogatója a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériumának Emberi Erőforrás Támogatáskezelője volt. Első körben a fiatalokat foglalkoztató kérdésekről értekeztek az előadók, karöltve a projekt szervezőivel, a K Plusz, a Kreatív Kolozsvár és a PONT csoport képviselőivel. A második szegmens a fiatalok jövőjét szolgáló városi támogató környezetre fektette a hangsúlyt, amelynek keretében városi elöljárók helyezték górcső alá a fiatalokat támogató jövő-városának mintaképét.

– Csíkszeredai diákéveim meghatározóak voltak, hiszen számos diákmozgalomban vettem részt, tapasztaltam, ismerkedtem. Éreztem már akkor, hogy érdekel ez a fajta tevékenység, s a román fővárosban töltött évek után, valahogyan visszakerültem a kiindulóponthoz. Tudtam, hogy itthon kell kamatoztatni a megszerzett tudást – mondta Korodi Attila.

Hozzátette: önkormányzati tisztségviselői minőségében is fontosnak tartja a szoros közösségi munkát, amely során a lakosságnak, a fiataloknak joguk van beleszólni az őket érintő kérdésekbe.

– Nem hazahívni akarom a fiatalokat, hanem kihívás elé állítani őket, amely által kialakíthatnak egy életkeretet maguknak. Az együttműködési platformokban hiszek, amely segítségével kivihetjük a civil szférához is az eldöntendő kérdéseket. Van egyfajta megyeszékhelyi kényelem Csíkszeredában, és problémát jelent az is, hogy részben versenyképtelen gazdasággal rendelkezünk – fűzte hozzá a csíkszeredai polgármester, aki Sepsiszentgyörgy, Kolozsvár és Szatmárnémeti polgármesterével és alpolgármestereivel együtt beszélgetett a témáról.

A részt vevő önkormányzati vezetők egyetértettek abban, hogy minden városnak megvan a maga előnye és hátránya, s hogy a régióknak együtt kell dolgozni az előrelépés érdekében. Korodi Attila úgy vélte, a problémákat orvosolni kell, és olyan területeket felkutatni, amelyeket Csíkszereda függetlenül tud hasznosítani.

– Sepsiszentgyörgy közel hat évvel jár előttünk a fejlődésben. Feszített tempót diktálnak, amit nem egyszerű tartani. Ennek érdekében tavasszal a vállalkozókat célzó, a reális helyzet feltérképezését szolgáló kutatás indult el Csíkszeredában. Mindannyian fontosnak tartjuk azt, hogy a városok ne egymás ellen, hanem együtt dolgozzanak – zárta gondolatait Korodi Attila.