Ingyenesen telekkönyvezték a csíkszeredai dűlőket

Térképen szemléltették az érintett területeket | Fotó: Adorján Zsófia

Az Országos Kataszteri Programban a csíkszeredai városháza eddig 573 hektárnyi dűlőt telekkönyvezett. A Csíkszereda északi kijáratánál, a RAR szomszédságában található, valamint az azzal szembeni vasút melletti területeket vették nyilvántartásba. Szeptember 21-ig tart a vétózási időszak, amikor a városházán jelezhetik a tulajdonosok, ha a felmérések kapcsán észrevételük van.

A helyszínen, a Román Gépjármű-nyilvántartó (RAR) melletti mezei úton tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere az Országos Kataszteri Programban felmért területek helyzetéről. Kifejtette: Csíkszereda a környékbeli falvaktól jócskán lemaradt ebben a folyamatban.

– Az Országos Kataszteri Programban megpályáztuk Csíkszereda és a lakosok javára azt a programot, amelyen keresztül minél több dűlőt telekkönyvezni tudunk, a felméréseket el tudjuk készíteni. Ez nagyban hozzásegíti a telektulajdonosokat, hogy jobban tudják használni, valamint értékesíteni ezeket az ingatlanokat – számolt be az elöljáró.

Hozzátette: két kataszteri programban vesz részt az önkormányzat, amelyek Csíkszereda meghatározó mezőgazdasági területeit foglalják magukban: a város nyugati és északi részén fekvő legtöbb szántót lefedik, így elkészülhet a kataszteri felmérésük.

– A mostani szakaszban 573 hektár pontos felmérése zajlott le. Összesen 803 hektárnyi megművelhető föld kataszteri felmérése készül el. A legnagyobb eddig felmért övezet a Csíkcsicsó, Delne község, valamint a déli vizesárok és az országút által behatárolt terület. A másik pedig a vasúti sínek túlsó felén elhelyezkedő zóna, amely a vizesárok, az ipari negyed széle, valamint a nyugati részen az Olt medre közötti teljes terület – mutatta a polgármester a sajtó jelen lévő munkatársainak.

Közvita

A területtulajdonosoknak 60 nap áll rendelkezésükre, azaz szeptember 22-ig jelezhetik észrevételeiket a csíkszeredai városházán. Ott kifüggesztik a felmérések eredményeit, megtekinthető, hogy az illető területe milyen pozíciót kapott, amelyet index szerint lehet majd követni. Korodi megjegyezte: a tulajdonosokkal szorosan együttműködve végezték a felméréseket.

– A második programban, a Székelyudvarhely felőli kijárattól Zsögödig teljes egészében felmérik a 230 hektáros belterületet. Ez a projekt meghatározza a következő évek fejlesztéseit, mivel mindenki tudni fogja, hol helyezkedik el a területe. Remélhetőleg a közviták lejárásával, már tavasztól lehet ezekre a parcellákra pontos dokumentumokat kibocsátani – közölte a polgármester.

Wohlfart Rudolf jegyző kiegészítette az elöljáró szavait: várnak a határidőn belül minden észrevételt, visszajelzést, ezt követően három hónap alatt kivizsgálják ezeket, és véglegesítik az adatokat.

Adorján Zsófia

: an accessible web community