Ingyenes honosítás Csíkszentsimonban

A magyar állampolgárság megszerzéséhez, azaz honosításhoz, illetve anyasági- és életkezdési támogatás igényléséhez nyújt díjmentes segítséget Csíkszentsimon községben az RMDSZ Csíki Területi Szervezete az Eurotrans Alapítvánny május 6-án (csütörtökön), 10-én (hétfőn) és 13-án (csütörtökön) 12 és 14 óra között – közölte lapunkkal az RMDSZ Csíki Területi Szervezete.

A fent jelzett időpontokban között a csíkszentsimoni községi könyvtárban adhatják le a különböző eljárásokhoz szükséges irataikat az érdeklődök. A dossziék összeállítása minden esetben díjmentes – áll a közleményben.

A két szervezet a honosítási kérelem benyújtásához és házasság, gyermek születés, haláleset vagy válás anyakönyveztetéséhez nyújt segítséget. Ezen kívül tájékoztatnak arról is, hogyan lehet magyar személyi igazolványt igényelni, illetve mire kell számítani az anyasági- és életkezdési támogatás igénylésekor.

A közlemény emlékeztet: 2018. január 1-től a Magyarország területén kívül született és ott élő, magyar állampolgár gyermek után is igényelhető az anyasági támogatás és a babakötvény. Az anyasági támogatás egy egyszeri szociális juttatás (jelenlegi összege 64.125 forint, ikergyermekek esetén gyermekenként 85.500 forint), amelyet az édesanya igényelhet a magyar állampolgárságú gyermek születését követő hat hónapon belül. Igényelhetővé vált továbbá a Magyarország területén kívül élő magyar állampolgár gyermekek számára a fiatalok életkezdési támogatása, vagyis az ún. babakötvény is. Ennek lényege, hogy a magyar állam egy letéti számlát nyit a gyermek számára, amelyre elhelyez egy 42.500 forint összegű egyszeri támogatást, amely a gyermek 18 éves koráig évente kamatozik és ezt követően használható fel a fiatal felnőtt önálló életkezdéséhez.

Érdeklődni az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének székházában (Csíkszereda, Mihai Eminescu utca 2/A szám) vagy a Magyar Ügyek Házában hétköznapokon 9 és 16 óra között, illetve 0371-347.827-es telefonszámon lehet – áll a közleményben.

HN-információ