Indulhatnak az Erste Ligában a székely csapatok

Alexandru Hălăucă irányíthatja továbbra is a honi jégkorongéletet | Fotó: Pál Zoltán / Archív

Indulhatnak az Erste Ligában a székely csapatok, azaz maradt minden a régiben a Román Jégkorongszövetség csütörtöki tisztújító közgyűlését követően.

Több mint négy órát tartott csütörtökön a Román Jégkorongszövetség tisztújító közgyűlése, amelyen – amint azt borítékolni lehetett – nem váltották le a régi vezetőséget. Egyrészt azért, mert a jelenlegi vezetőség ellen induló székelyföldi sportvezetők jelentkezését formai okokra hivatkozva nem fogadták el, másrészt azért, mert a régió klubjainak szavazati jogát megvonták, mivel úgy találták, hogy a kluboknak adósságuk van a szövetséggel szemben. A közgyűlést viszont megelőzte a szövetségi büró újabb tanácskozása, ahol a szavazattal rendelkező klubok listáját ellenőrizték. A székelyföldi klubokat, noha befizették tartozásukat, és az elmúlt napokban megkapták érte az elismervényeket, nem engedték szavazni. Csak egyetlen gyergyói klubot – Gyergyószentmiklósi SK – vettek vissza a szavazásra jogosult klubok sorába. A rostán további öt klub akadt fenn, végül tizenhárom klubot és egyesületet engedtek szavazni.

A közgyűlést megelőzően nagy meglepetésre a pulpitusról a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, George Simion szólalt fel, aki megígérte, hogy Bukarestben több jégpályát is fognak építeni.

A választásokon, amint az várható volt, Alexandru Hălăucă elnöki posztja nem forgott veszélyben. Ugyanakkor az alelnöki tisztségre pályázó Emilian Cernica, valamint a szövetségi büró tagságára igényt tartó Anghel Robert Ciprian jelölését elutasították, mert büntetett előéletűek, amint azt a székelyföldi klubok bebizonyították. Székelyföldi szempontból részsikernek nevezhető, hogy a gyergyói Cosztin Árpád, akinek a jelentkezését korábban elutasították, bekerült a fellebbviteli bizottságba.

Nagy Attila, aki a székelyföldi, brassói és galaci klubok jelöltjeként indult volna elnöknek, ám jelölését elutasították, lapunknak úgy nyilatkozott: óriási csalásnak lehettek szemtanúi.

– Jogi úton fogjuk megtámadni a választásokat. Gyakorlatilag mindenben ellehetetlenítettek. Ugyanakkor szeretném megköszönni a támogatást, amit kaptam az elmúlt időszakban. Ígérem, folytatjuk! – fogalmazott Nagy Attila.

A tisztújító közgyűlést követően újabb szövetségibüró-ülésre került sor, ahol megtárgyalták, hogy engedik-e indulni a magyar bajnokságban a Brassói Coronát, a Csíkszeredai Sportklubot, a Gyergyói HK-t, valamint az ifi és női csapatokat. Valamennyi klub zöld utat kapott.

Darvas Attila

: an accessible web community