Indul az új évad a Figura Stúdió Színházban

Ismertették az új évad újdonságait |Fotó: Fórika Dóra

Elstartolt a Figura Stúdió Színház új évada. Idén a gyergyószentmiklósi színház épületének felújítása miatt a 2022–2023-as időszakra új rendszert épített ki a vezetőség – erről tájékoztatta a sajtót Albu István, a színház igazgatója a hétfőn.

Az elmúlt évad vége kaotikus volt, május elsejéig a színház csapatának a felújítások miatt ki kellett költöznie a Művelődési Ház épületéből. Jelenleg a gyergyószentmiklósi régi öntöde épületében van a Figura székhelye, de olyan alternatívákat kellett keresniük, hogy másképpen, de folyatni tudják a munkát a következő időszakban.

Kiemelték, hogy a nyáron is dolgozott a társulat: turnékon, fesztiválokon vettek részt. A S.Ö.R. című élő Shakespeare-albumot Brassóban és a NyárON Szeredán, a Káoszt a Gyulai Várszínházban, illetve a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválján láthatta a közönség. Utóbbi eseményen Szilágyi Mírát díjazták az előadásban nyújtott sokrétű színpadi alakformálásáért. Augusztus elején az Egyfeszt összművészeti fesztivál Színház- és könyvudvarának szervezéséért volt felelős a Figura.

Több új előadással is készülnek az új évadban: Egressy Zoltán Portugál című darabját Tóth Árpád viszi színpadra, ez kocsmaszínházi produkció lesz és a teljes társulat közreműködik benne. Szeptember 14-én a OneSeS Pubban mutatják be, de műfajából adódóan vihetik máshová is. A nagysikerű felolvasószínházi előadás, a Biorobot folytatására készül Bartha Boróka és Tamás Boglár: Mi… mi vagyunk címmel szeptember 8-án mutatják be Botházi Mária novelláit a Your Living Room udvarán felállított színpadon. A Magyar Dráma Napján, szeptember 21-én a társulat három tagja, Kolozsi Borsos Gábor, Moșu Norbert-László, valamint Sosovicza Anna Madách Imre Az ember tragédiája című műve nyomán tart alternatív, interaktív irodalomórát a Salamon Ernő Gimnáziumban.

Ezen kívül idén is folytatódik a Színész Házon Kívül programja, amelyben havonta színészeket ismerhetünk meg közelebbről. Szeptemberben két művészt is bemutatnak, ugyanis befejezik Faragó Zénó járványügyi helyzet miatt félbevágott hónapját, illetve mellette Vajda Gyöngyvérrel is megismerkedhetünk.

Próbálkozás, ami még nem volt

Új műfajt is hoztak a színházba. Máthé Annamária ötletéből adódóan színpadra visznek egy babaszínházi előadást is. A Fellegkuckó című darab egy babáknak, kisgyermekeknek szóló stúdióelőadás lesz, szeptember elsején mutatják be a Bábudvarban. Hangsúlyozták, az előadás célja, hogy közös családi programot nyújtson – tájékoztatott a darabban játszó két színész, Máthé Annamária és Tamás Boglár.

Hozzátették, hogy a körülbelül 30 perces zenés darabot 1 és 4 év közötti gyerekeknek ajánlják. Ennek a darabnak nincs története, nem egy mesét játszanak el a színészek, hanem apró cselekvésekkel, látványelemekkel próbálják megragadni a gyerekek figyelmét, játékon keresztül beszélni velük. Az előadást rövid közönségtalálkozó követi, miszerint a nézők – főként a gyerekek – megismerkedhetnek az előadásban használt kellékekkel, díszletekkel. Az előadásra a belépő felnőttnek és gyereknek egyaránt 10 lej.

Újítások és tervek a jövőre

Mivel sem a színháznak, sem a városnak nincs jelenleg előadóterme, céljuk hogy ezt a nehéz helyzetet helyrehozzák és így is tudjanak működni. Új programot hoztak létre Színházon kívül címmel, amelyben havonta különböző környékbeli településekre látogatnak el néhány napra, ahol előadásokat, közönségtalálkozókat, beszélgetéseket szerveznek. A gyergyóalfalvi Petőfi Sándor Művelődési Ház ad helyet először a társulatnak, hiszen színháztermük jó felszerelt és megfelel a célnak. Októberben Gyergyócsomafalva, novemberben Gyergyóremete, decemberben pedig Gyergyóditró következik.

Idén év végéig újabb célt tűztek ki: az öntöde épületében új stúdiótermet hoznak létre – jelentette be Albu István. A helyszín, mivel az épület megengedi, sokkal nagyobb lenne, mint a Művelődési Ház Bocsárdi Angi Gabriella terme, akár 200 embert is be tudna fogadni. Az igazgató hozzátette, hogy ez nemcsak a társulatnak, de a városnak is a javára válna, hiszen a sok kulturális szervezetet is összefogná ez a tér.

Az öntöde épülete megfelelő helyszínnek bizonyul az ideiglenes időszaknak, eddig a Figura Stúdió Színház végezett rajta javítási munkálatokat és még hátra van az épület szigetelése is. Tájékoztattak arról is, hogy aki támogatni szeretné a színházat, az megteheti a gyergyószentmiklósi Fuss Neki! program keretében, illetve bárki szaladhat a színházért.

Az előadásokra jegyek válthatók online, valamint kezdés előtt a helyszínen; helyfoglalás és információk az org@figura.ro e-mail címen vagy a 0752–227011-es telefonszámon.

Fórika Dóra

: an accessible web community