Illegális dohánytermesztőket fogtak a rendőrök

Fotó: Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság

Százhetvennégy kilogramm illegálisan forgalmazott ömlesztett dohányt foglalt le és négy elkövetőt fülelt le a Hargita és Maros megyei rendőrség gazdasági részlege azt követően, hogy végrehajtottak hat, a gyergyószentmiklósi bíróság által kiadott házkutatási parancsot – közölte lapunkkal a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság

A közlemény szerint a házkutatásokat szombaton tartották, Hargita és Maros megyei településeken. A nyomozás eredményeként azonosítottak négy személyt, három férfit és egy nőt – életkorukat tekintve 34 és 69 év közöttiek –, akikkel szemben fennáll a megalapozott gyanúja annak, hogy bűncselekményeket követtek el, és nagy mennyiségű ömlesztett dohányt birtokolnak.

A rendőrök összesen 174 kilogramm ömlesztett dohányt és mintegy 25 ezer lejt találtak meg és koboztak el. Ezenkívül iratokat, három mobiltelefont, két elektromos mérleget, egy rögtönzött dohányzúzó gépet és egy cigarettasodró gépet is elkoboztak. Azonosítottak még két dohányültetvényt is, mintegy 31 ár területen. Három gyanúsítottat 24 órás előzetes letartóztatásba helyeztek.

A közlemény szerint a nyomozást folytatják jogcím nélküli jövedéki engedélyköteles termék birtoklásáért, illetve értékesítéséért. A hatályos törvények szerint ugyanis tilos Romániában tízezer cigarettánál többet tartani hamis megjelöléssel vagy megfelelő jelölés hiányában. Ugyanez vonatkozik 400-nál több háromgrammos leveles dohányra, az egy kilogramm szivarra, a 40 liternél több etilalkoholra, 200 liternél több szeszes italra, valamint a sört és a bort kivéve a 300 liternél több más erjesztett italokra. Ezt a 2015-ben elfogadott pénzügyi törvénykönyv 227-es cikkelye írja elő – áll a közleményben.

HN-információ

: an accessible web community