Iható lesz a víz Gyilkostón

Korszerű ivóvíztisztító berendezést üzemeltek be. Bemutatták és ellenőrizték Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Vadonatúj, óránként tizenegy köbméter víz megtisztítására alkalmas berendezést helyeztek üzembe Gyil­kos­tón. Amennyiben engedélyezik, több évtizedes probléma oldódhat meg, megkönnyítve nemcsak a lakosság, de a vendéglátók mindennapjait is.

Helyszíni sajtótájékoztatón mutatták be azt a korszerű mobil berendezést, amely tiszta ivóvizet biztosít ezentúl a Gyergyószentmiklóshoz tartozó Gyilkostó üdülőtelepen.
– Tiszta vizet öntöttünk a pohárba a Gyilkos-tónál. Mostanig nem volt iható itt a vezetékes víz, és ez rengeteg bosszúságot okozott a vendéglátó-ipari egységeknek. Most már megoldható, hogy engedélyeztessük, hivatalossá tegyük itt a vízszolgáltatást – fogalmazott Csergő Tibor András, Gyergyószentmiklós polgármestere. Mint elmondta, egyelőre kísérleti időszakra, három hónapra vette bérbe a közmű egy marosvásárhelyi forgalmazótól a berendezést, ha beválik, meg is vásárolják.
Az üdülőtelep egyik legnagyobb vendéglátóegységét működtető Portik Csaba maga is megerősítette, nagy gond volt eddig a megfelelő minőségű víz előállítása, jelentős előrelépés, ha ez a kérdés megoldódik.

Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

A berendezést egy tartály, illetve a műszereket és szűrőket tároló konténer alkotja.
– Ez egy zárt membrános tisztítómodul, teljesen automata rendszer. Ha van nyers víz, amit tisztítson, semmi egyéb tennivaló nincs vele. A képernyőn minden adatot közöl, ha gond van, jelzi. Másik előnye, hogy távirányítással állítható, a szakszerviz nem kell helyszínre jöjjön, ha hibát jelez – részletezte Zólya László, a Gyergyószentmiklósi Hő-, Víz- és Csatornaszolgáltató Közmű (GYHVCSK) igazgatója. Mint ismertette, óránként tizenegy köbméter tiszta ivóvizet tud előállítani a berendezés, ez kétszerese annak, ami most szükségesnek mutatkozik, az üdülőtelep fejlődése, további fogyasztók megjelenése esetén még bővíthető. Az üdülőtelep vízellátásának mennyiségi és minőségi problémái is megoldódnak általa – fogalmazott Zólya, ehhez viszont még a rendszer korszerűsítésére is szükség lesz, hiszen elavult, gyakoriak a csőtörések, nagy a veszteség. Ezenkívül mérőórákat is fel kell szerelni, hogy a fogyasztás pontosan kimutatható legyen.
Mint elhangzott, jelenleg ez a legkorszerűbb elérhető tisztítóberendezés, az ivóvízhálózat fejlesztésére korábban megnyert pályázatokba ennél kevésbé modern berendezéseket foglaltak. A bérlése havonta negyvenezer lejbe kerül, turistaidényben naponta mintegy 2500-3000 turista fogadására biztosít majd megfelelő körülményeket.

Barabás-Pál Hajnalka

: an accessible web community