Igényfelmérés előzi meg a gázhálózat kiépítését

Pályázati forrásokból szeretnék kiépíteni a gázhálózatot Gyer­gyó­al­faluban: ennek kapcsán indítottak igényfelmérést a lakosság körében, hiszen a projektkiírás értelmében a rácsatlakozási költségeket is el lehet majd számolni. Az önkormányzat 2021-ben nyújtaná be a pályázatot, egyelőre a megvalósíthatósági tanulmány elkészülése van folyamatban. 

A gázhálózat ki­é­pí­té­sét sze­ret­né meg­va­ló­sí­ta­ni a gyer­gyó­al­fal­vi önkormányzat a Nagy Infrastruktúra Operatív Program(POIM) keretében. 

Szerződést kötöttünk a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére, hogy jövőben megpályázhassuk a gázhálózat kiépítését célzó programot. Ennek nagy előnye, hogy a háztartások rácsatlakozása a rendszerre a pályázat keretében elszámolható lesz, tehát minimum 5-6 ezer lejes költségtől mentesül az, aki időben jelzi ezen szándékát – mondta el érdeklődésünkre Gáll Szabolcs polgármester. 

Az elöljáró hozzátette: a finanszírozási szerződésben foglalt pályázati összeget háztartásonként számolják, tehát minél nagyobb igény mutatkozik az infrastrukturális fejlesztésre, annál szerteágazóbb hálózatot tudnak majd kiépíteni a településen. Amennyiben kevés az érdeklődő, nem érdemes benyújtani a pályázatot, hiszen nem lesz elegendő anyagi forrás a hálózat teljes kiépítésére – hangsúlyozta Gáll Szabolcs.

A pályázati kiírásra 2021-ben jelentkeznének, ezt megelőzően Hargita Megye Tanácsának járdaprogramja révén tavasszal elkezdődhet a 126-os megyei út mentén a járófelület kialakítása. Az önkormányzat úgy döntött, saját költségvetésből elhelyezik az említett szakaszon a gázhálózat kiépítéséhez szükséges csöveket, ami a későbbi munkálatok megkönnyítését szolgálja.