Igényelhető a fűtéstámogatás

Gyergyószentmiklóson már le­het igényelni a fűtéstámogatást erre a fűtésidényre. A kisjövedelmű családok részesülhetnek ebben a támogatásban, központi költségvetésből. 

Fűtéstámogatást igényelhetnek mindazok, akik távfűtéssel rendelkeznek, illetve fával vagy villanyárammal fűtenek és a családon belüli egy személyre eső nettó jövedelem legfeljebb 750 lej, a távfűtés esetében pedig 786 lej. Akik egyedül élnek, azoknál a jövedelem legtöbb 1082 lej lehet távfűtés esetén és 750 lej a fával és elektromos árammal való fűtésnél, ahhoz, hogy igényelhessék a támogatást.

Az igénylő nem kap támogatást, ha 10 évnél fiatalabb személygépkocsi vagy motorkerékpár, vagy két, esetleg több 10 évnél idősebb személygépkocsi vagy motorkerékpár van a tulajdonában. A jogszabály kitér a mezőgazdasági gépekre is, és 3 ezer lejnél nagyobb összegű bankbetét tulajdonosa sem kaphat támogatást. Továbbá akinek ezer négyzetméternél nagyobb belterülete van városon, illetve kétezer négyzetméternél nagyobb belterülete van falun, szintén nem jogosult a fűtéstámogatásra. Az iratcsomók összeállítása most is egyszerű. 

– A 11. oldalon kezdjék kitölteni a nyomtatványt az érintettek – javasolja Kertész László, a polgármesteri hivatal sajtóreferense.

Mint mondta, Gyergyószent­mikóson, akárcsak az előző években, most sem kell irodáról irodára járni igazolásokért, így csupán a helyes kitöltésre és az igazoló okiratokra kell figyelni. A saját felelősségre kitöltött formanyomtatványokat a mellékelt dokumentumokkal együtt a polgármesteri hivatal Kárpátok utca 5. szám alatti székhelyén lehet leadni minden esetben.

A fűtésidény öt hónapjára igényelhető a támogatás, november elsejétől kezdődően március végéig. November 20-ig kell benyújtani az iratcsomókat ahhoz, hogy már novemberre jóváhagyhassák a támogatást.

Az elmúlt fűtésidényben össze­sen 457 fűtéstámogatási igénylést nyújtottak be a gyergyószentmiklósiak, ebből 266-ot távfűtésre, 172-t fa­fűtésre, 18-at gázzal működő fűtésre, 1-et pedig elektromos fűtésre. Leggyakoribb kizáró ok tavaly az igénylő tulajdonában lévő gépjármű kora, valamint a 3000 lejt meghaladó bankbetét volt.