Igazi orvos

A napokban konferenciát tartott a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház annak tiszteletére, hogy már tíz éve működik a mellkassebészeti szakág. Nekem kellett ezen részt vennem és figyelemmel kísérjem, hogy majd tudósítsak róla az újságban. Nagyon szívesen vállalkoztam erre a feladatra, mivel annak a szakorvosnak, aki az előadást tartotta és kitüntetésben részesült, köszönhetem én is az egészségemet. Mondhatni fura érzés volt őt hallgatni, ahogyan az általa kezelt esetekről beszélt. Nagyon jó szakorvos, aki nem a jövedelemért dolgozik nap mint nap, hanem azért, mert imádja, amit csinál. Az anyagiak nem hozzák lázba, inkább az, hogy akár lehetetlen helyzetben is életeket mentsen. Az eseményen a kórház orvosai is köszöntötték kollégájukat, beszámoltak arról, hogy a mellkassebészeti tevékenység hogyan és milyen mértékben egészítette ki saját tevékenységüket. Egyöntetűen mind kijelentették, hogy rá mindig lehetett számítani, ha szabad- vagy ünnepnap is volt, akár éjjel, akár nappal.

A doktor úr nagyon vallásos ember, aki az én tüdőmből is olyant varázsolt, hogyha a nagy heg nem lenne az oldalamon, meg sem mondaná senki, hogy komoly műtéten estem át. Nemcsak szaktudását, hanem emberségét is beletette a kezelésbe. Olyannyira, hogyha őt láttam, vagy csak hallottam a hangját a folyosón, akkor semmitől sem féltem.

Nem igazán szerette, ha bárki is bármilyen személyes ajándékot szánt neki. Pedig ő valóban olyan orvos, akinek örök hálával tartoznak a páciensei. Én mindenképp szerettem volna neki meglepetést szerezni, nem mint orvosnak, hanem mint egy jó embernek. Meghallottam, hogy nagyon szereti a karórákat és gyűjti is őket. A szüleimmel választottunk egy szépet és természetesen amikor oda szerettem volna adni, semmiképp nem akarta elfogadni. Ekkor mondtam, hogy hála neki, én időt kaptam még az életre, ezért szeretnék neki én egy órát ajándékozni, hogy emlékezzen, valakinek a perceit, óráit meghosszabbította a munkájával. Bár meghatódva, de így elfogadta. Ez is bizonyította, hogy ő a munkájának él, neki az a célja, hogy életeket mentsen, számára az jelenti az elsimerést, hogyha a páciense boldogan, saját lábán hagyja el a kórházat. 


Szilágyi Dalma-Orsolya