Ifiklubot alakítanak ki a multifunkcionális központban

Van világ a világhálón túl is. Netfüggő fiataloknak – és nemcsak – kínál alternatívákat az Elfi Egyesület kezdeményezése

Az internetfüggőségre kívánnak alternatívákat nyújtani a fiatalok számára a csíkszeredai Elfi Egyesület szakemberei – egyik lépésként a Heineken a közösségért projekt keretében nyert támogatással egy ezt felkaroló ifjúsági klubot is létrehoznának.

Van világ a világhálón túl is. Netfüggő fiataloknak – és nemcsak – kínál alternatívákat az Elfi Egyesület kezdeményezése
Van világ a világhálón túl is. Netfüggő fiataloknak – és nemcsak – kínál alternatívákat az Elfi Egyesület kezdeményezése

[dropcap]T[/dropcap]izenhat és huszonnégy év közötti fiatalokat céloz meg programjával az Elfi Egyesület, amely a Hargita Megyei Vöröskereszt mellett a Heineken a közösségért elnevezésű pályázat idei másik csíkszeredai nyertese.

Nekik szóló variánsok
Projektjükkel az internet-füg­gőségre kívánnak alternatívákat nyújtani a fiataloknak, e célból első fázisban ún. megbeszélő csoportokat szerveznek, ahol román és magyar nyelvű tanintézmények diáktanácsainak képviselői, illetve fiatal önkéntesek próbálnak ötleteket adni arról, melyek azok a tevékenységek, programok, amelyek érdekelhetik ezt a korosztályt. Ezzel párhuzamosan egy fórumot is összehívnak, ahol a fiatalokkal foglalkozó intézmények és szervezetek – a gyermekvédelem, a tanfelügyelőség, az ifjúsági igazgatóság és az ifjúsági szervezetek – képviselőinek is lehetőségük nyílik véleményük, meglátásaik, tapasztalataik megosztására, majd az így született ötleteket összesítik, és heti egyszer, minden alkalommal más jellegű foglalkozásra próbálják vonzani a fiatalokat.
– Október folyamán egyik héten lesz tánc, másikon zenehallgatás, aztán művészet, grafiti, végül pedig egy önismereti foglalkozás, ahol tételesen az internetfüggőség kerül terítékre. A foglalkozások tematikáját igyekszünk úgy összeállítani, hogy azok valóban vonzók legyenek a fiatalok számára: a nekik tetsző zenei irányzatokat, táncformákat választottuk, hiszen ezek lennének a különböző alternatívák, amelyeket a számítógépezéssel szemben felkínálunk – ismertette a projektet Antal Dászkel Ildikó, az Elfi Egyesület elnöke. Ezzel a program nem ér véget, november folyamán, ugyancsak heti rendszerességgel, versenyeket szerveznének az októberi foglalkozásokon részt vevőknek, decemberben pedig, az önkéntesség napján az önkéntes munkát népszerűsítik a fiatalok körében.
– Összesen 240 fiatalt célzunk meg a projektünkkel, csíkszeredai középiskolásokat és egyetemistákat – mondta az egyesület elnöke.

Ifjúsági klub Somlyón
Az Elfi Egyesület programjának összköltsége 44 180 lej, ebből 40 ezer lej támogatást kaptak a Heinekentől. A támogatásnak jó részét annak az ifjúsági központnak a kialakítására, illetve berendezésére fordítják, amely a gyermekvédelmi igazgatóság ügykezelésében lévő, Csíksomlyón található multifunkcionális központban kap majd helyet.
– Ezzel a tervvel tulajdonképpen már tavaly is pályáztunk, de akkor nem voltak adottak a feltételek. Most, hogy ez az ingatlan a gyermekvédelem ügykezelésébe került, az intézmény maga is belépett partnerként a projektbe – magyarázta Antal Dászkel Ildikó. – Gyakran hallani, hogy a városban a különböző kocsmákon, vendéglátó-ipari egységeken kívül a fiataloknak nincs ahová járniuk szórakozni. Tulajdonképpen erre az igényre kívánunk ráfelelni – tette hozzá.
És hogy ez a klub ne csak a projekt idején teljen meg élettel, szeretnék úgy megszervezni a működését, hogy az tovább is fenntartható legyen. Fiatalokból önkénteseket nevelnének ki, akik a klubban a projekt lejárta után is heti rendszerességgel szerveznének majd különböző, a kortársaikat érdeklő és vonzó programokat.

Forró-Erős Gyöngyi