Idő, energia és alapos tervezés kell a hatékony megtakarításhoz

A személyes pénzügyek ugyan nem tartoznak a közgazdaságtan specifikumai közé, mégis fontos részét képezik az emberek mindennapjainak. Időre, energiára, valamint alapos tervezésre van szükség ahhoz, hogy tudatosan és hatékonyan lehessen megtakarítani, befektetni. Minderről dr. Rácz Béla-Gergely, a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának egyetemi adjunktusa, gazdasági szakember tartott online előadást. Hasznos tanácsokkal látta el a virtuálisan jelen levő közönségét. 

A Hogyan bánjunk jól a pénzünkkel címmel szervezett online előadást a Brassó Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (BIT). A szervezet elnöke, Péter Zsolt köszöntötte a nézőket. Dr. Rácz Béla-Gergely pedig elsősorban bérezéssel, jövedelmekkel kapcsolatos információkat és országos gazdasági statisztikai adatokat osztott meg, ugyanis meglátása szerint ezek a folyamatok hatással vannak a személyes pénzügyekre. A szakember elmondta: közel 5,5 millió munkavállaló dolgozik az országban, és nagyjából 5,1 millió a nyugdíjasok száma, a nettó minimálbér jelenleg 1300 lej, a nettó átlagbér pedig 3370 lej, illetve hogy területi szempontból más-más helyzet az egyes megyékben. 

– A jövedelem eloszlása nem a legmegfelelőbb, hiszen sokan vannak, akik az átlag felett és még többen, akik jóval alatta keresnek. Viszont relatív alacsony a száma azoknak, akik éppen az az átlagot keresik meg. Romániában az állami szektorban nagyobbak a bérek, mint a magánszektorban, más országok legtöbbjében ez pont fordítva van. A legfrissebb adatok alapján a lakosság 25 százaléka rendelkezik annyi megtakarítással, hogy abból legalább 6 hónapig tudja fedezni a kiadásait – mutatott rá a nyers valóságra a szakértő. 

A tudatos tervezés segít

Hozzátette: vannak egyenlőtlenségek az országban, hiszen nagyon nagy a szórása a jövedelmeknek, a megtakarítók átlagosan közel negyven eurót tudnak összegyűjteni, míg Ausztriában ez az összeg 181, Szlovákiában pedig 80 euró. 

– A feltett kérdésre, miszerint hogyan kell meggazdagodni, nem létezik biztos válasz. Kitartó munka kell hozzá és egy kis szerencse is, de nagyon sok mindentől függ. Ha nem dolgozunk, nyilván nem lesznek megtakarításaink , de akkor sem valószínű, ha mindenben a meggazdagodást keressük, ugyanis nem ez kell legyen az élet alapcélja. Akadályt jelenthet a kicsinyesség, de problémát okozhat az is, ha az ember csak a pillanatnak él, és nem tervez. A személyes pénzügyekkel való tudatos foglalkozás segít elérni az anyagi célokat, lehetőséget ad arra, hogy az ember kontrollálja az anyagi helyzetét. Ezért jó, ha előre tervezünk – mondta dr. Rácz Béla-Gergely. Majd kifejtette, hogyan kell tudatosan megtervezni saját költségvetésünket öt lépésben. Az első lépés – nem meglepő módon – szerinte is saját pénzügyi helyzetünk felmérése, azaz a számvetés. 

Több szempontot kell figyelembe venni 

A szakember kiemelte: fel kell értékelni az értéktárgyakat: a lakást, az autót, hozzá kell adni a befektetéseket és a megtakarításokat, majd ezekből kell kivonni a meglévő adósságokat. Mint részletezte, érdemes havi átlagjövedelmet és átlagkiadást számolni, amely nemcsak a biztos fizetést tartalmazza, hanem egyéb jövedelmeket. Második lépés az anyagi célok meghatározása. Lehetnek rövid, közép-és hosszú távú célok, és minden esetben más szempontokat kell figyelembe venni. Ilyen szempontok a vésztartalék gyűjtése, egy régóta fennálló tartozás kifizetése, megtakarítás egy nagyobb kiadásra. 

– Harmadik lépés a házi pénzügyi terv elkészítése, amelynek rugalmasságra kell épülnie. Legyen mindig rendelkezésre álló készpénz vészhelyzetekre, de fontos szem előtt tartani, hogy nem mi vagyunk a pénzügyeinkért, hanem fordítva. Élvezni is tudni kell a lehetőségeket, nem csak a körülmények miatt aggódni.  Ezután nincs más hátra, mint a terveink megvalósítása. Ragaszkodni kell az elképzelt célokhoz, tervhez, az újratervezés pedig akkor indokolt, ha változnak az életkörülményeink. Az utolsó lépés pedig a kidolgozott tervünk ellenőrzése és követése. Számba kell venni, hogy mi hogyan sikerült, ha nem, akkor mi lehetett a hiba, vagyis felül kell vizsgálni a megtett lépéseket – fűzte hozzá az egyetemi oktató, majd felsorolta a saját költségvetésünk tervezésekor ajánlott alapszabályokat. Ezek közé tartozik a kiadások folyamatos feljegyzése, ismeretlen kockázatok elkerülése, a diverzifikálás (kockázatkezelés – szerk. megj.), az adózás utáni jövedelmek maximalizálása. 

Kulcsfontosságú, hogy folyamatosan tájékozódjunk

Egy biztos dollár értékesebb, mint egy bizonytalan, tehát ne vállaljunk ismeretlen kockázatot, ha pedig igen, akkor legyünk tudatában, vagy ha nem értünk a tőzsdéhez, akkor ne foglalkozzunk vele, mert nem minden kockázat egyforma. De ott vannak az adók is, melyek nagyban befolyásolják a személyes pénzügyeket. A lekötött betét kamatára például a bank automatikusan levonja az adót, a befektetési alap hozama után pedig az egyén kell adózzon. Minél több információval kell rendelkezni, folyamatosan utánajárni a dolgoknak, különben a nálunk nagyobb tudással rendelkező egyének, biztosítók nem a mi gondjainkra ajánlanak megoldást, hanem ami nekik hozza a legnagyobb bónuszt – mondta dr. Rácz Béla-Gergely. 

Nem mindegy a sorrend

Kifejtette: a legtöbb ember azt takarítja meg, ami megmarad a hónap végén, ehelyett pedig úgy kellene gondolkozni, hogy félretesszük a megtakarítást, és azután költünk a megmaradt összegből. A szakértő hangsúlyozta, hogy a pénz nem minden, és önmagában senkit sem tesz boldoggá, ugyanakkor hozzájárul a biztonságérzethez. 

– Számos megtakarítási lehetőség áll a rendelkezésünkre. Ilyenek a befektetési alap, a lekötött betét vagy biztosítás. Egyéb megtakarítási formák is rendelkezésünkre állank még, például az ingatlan, ami hosszú távú befektetésnek számít, akárcsak a saját vállalkozás indítása. Vagy ott van a tőzsde, bár ez alapos szaktudást, óvatosságot igényel. Az előadáson nemcsak a megtakarítási lehetőségekről esett szó, hanem a hitelekről is. Köztük a hosszú távú jelzálog alapú, a fogyasztási hitelről és  hitelkártyáról is.