2021. április 19, hétfő.
Hirdetéscustom_html_banner1

Idényt kezdenek a csíki ralisok is: Új autók, új célok

Ma és holnap Fogaras, illetve Brassó környékén rendezik a hazai ralibajnokság második futamát, amelyen két csíkszeredai páros is rajthoz áll. Ugyan az idényt a Kovászna Téli Rali nyitotta meg, ám a hazai mezőny többsége számára a Brassó Rali az első verseny az idei évben. Illusztris vendége is lesz a barcasági viadalnak.

Noha február végén tartották a hazai ralibajnokság-idény nyitóversenyét, a Kovászna Téli Ralit a mezőny többsége kihagyta, így sokaknak a Brassó Rali jelenti a szezon kezdését. Ma Fogaras, holnap pedig Brassó környékén száguldanak a pilóták, mindkét nap 16 órától a Look Sport+ élőben közvetít egy gyorsasági szakaszt.

Citrom után Bálna

Két csíkszeredai páros harcol idén a pontokért és a kategóriabajnoki címért, a csíki ralisok új autóval kezdik meg a 2021-es idényt. A célok azonban nem sokat változtak, habár a Brassó Rali számukra tanulást jelent.
– Öt szezon után megváltunk a Citroën DS3 R3T Max versenygépünktől, amely sok örömet hozott számunkra, hiszen négyszer nyertünk az autóval géposztályunkban bajnoki címet, egyszer pedig a második helyen zártunk, míg az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában zsinórban hat évig állhattunk fel a dobogó második fokára az év végén. Sikeres volt a „citrom” projekt, de most új kihívás előtt állunk – nyilatkozta lapunknak Teslovan Adrian. A csíki pilóta már a 2019-es év végén gondolkodott a váltáson, ám ezt mégis most lépte meg. – Tavaly a koronavírus-járvány és annak a sportra gyakorolt negatív hatása miatt halasztottuk el a váltást – tette hozzá Teslovan.
Új autójuk, a Mitsubishi Lancer EVO 10 – vagy ahogyan a modellt ralikörökben becézik, a Bálna – nem ismeretlen számukra, hiszen egykori csapattársuk több évig versenyzett vele a hazai bajnokságban. – Juhos Zoltán és Keleti Edwin is két idényt ment a hazai bajnokságban az autóval, ezt követően 2018-ban egy német csapat vásárolta meg, mentek vele német, luxemburgi, Baleár-szigeteki bajnoki futamokon, de 2019-ben világbajnoki futamon is rajthoz állt vele akkori tulajdonosa – nyilatkozta lapunknak Cseh Vajk Imre. A csíki navigátor hozzátette, jó állapotban van a versenygép. – Ahogyan a mai autókereskedők mondanák, a kocsi nem volt törve, nem kopog, nem zörög rajta semmi – mondta nevetve a navigátor és megjegyezte, rendszeresen karbantartották az autót, ők amúgy is átvizsgálták a Brassó Rali előtti teszteken.
– A szezonnyitón nincsenek nagy céljaink, de mindenképpen be szeretnénk fejezni a versenyt, új géposztályunkban, az RC2N-ben pontokat akarunk szerezni. Igazából tanuljuk, szokjuk az autót, hiszen egy elsőkerék-meghajtású versenygép után egy összkerék-meghajtásúba ültünk be, más az erőforrás nyomatéka, mások az autó méretei, rövidült a féktáv, a gyorsulási idő úgyszintén, egyszóval teljesen más a technika – nyilatkozta lapunknak Teslovan Adrian.

Ignis után Sandero

Harmadik idényét kezdi meg a hazai pontvadászatban a Csató Roland és Csikós Sándor alkotta csíki páros. Két éve még a másodosztályban versenyeztek, igaz, első idényüket géposztálybajnoki címmel zárták. Tavaly más a „nagyok” között mentek, ám a Suzuki Ignis Sport nem bírta a gyűrődést, emiatt nem sikerült célkitűzésüket teljesíteni. – Nem szívesen tekintek vissza a tavalyi évre, hiszen a technika többször is megállt alattunk: a versenygépünk egyszerűen nem bírta azt a tempót, amit mi akartunk kiautózni belőle – nyilatkozta lapunknak Csató Roland. A páros tavaly a Iași Ralin kipróbált egy Dacia Sandero versenygépet, nagyon elégedettek voltak a honi autó teljesítményével, így a váltás egyértelmű volt. – Az új autóval a célok nem sokat változtak, igaz, már nem hajthatunk a kezdők bajnoki címére, mert idén már haladónak számítunk, ám a Dacia-kupában elsők szeretnénk lenni az év végén. Nagy lesz a harc, mert népes a márkakupában a mezőny, de úgy érzem, elérhető a cél számunkra – nyilatkozta Csató Roland.
A Brassó Rali azonban számukra is inkább tanulás. – Ki kell ismernünk az autót, így az elsődleges cél a verseny befejezése. Ha ez meglesz, akkor majd lehet számolgatni a pontokat a junior kategóriában, az RC5 géposztályban és a Dacia-kupában – mondta Csikós Sándor navigátor.

Világbajnok a rajtnál

Nyolcvankét páros nevezett előzetesen a Brassó Ralira, 59-en az országos bajnokságban hajtanak a pontokért, öten a veterán autók pontvadászatában indulnak, míg a másodosztályban tizenhatan állnak rajthoz. Ketten viszont egyversenyes licencet váltva nem pontoznak a bajnokságban, a bolgár Nikola Mishev (Peugeot 208 R2) számára nem ez az első romániai kiruccanás, viszont Mads Østbergnek igen.
A norvég pilóta 2006-tól több világbajnoki futamon is indult, 2011 és 2013 között a Ford gyári csapat pilótája volt, többek között ő volt a Ford Fiesta RRC versenygép tesztelője, amelyből később elkészítették a Ford Fiesta WRC és R5-ös versenyautókat is. 2014-ben csapatot váltott és a Citroën gyári csapat pilótája lett, de két évvel később visszatért a Fordhoz, ahonnan 2018-ban újra a francia márkához igazolt.
Mads Østberg 2006-tól összesen 145 világbajnoki futamon indult, legsikeresebb a tavalyi éve volt, amikor a WRC2-ben (R5-ös autók) megnyerte a világbajnokságot.
A Brassó Rali első négy szakaszát ma Fogaras környékén tartják, 19 órától pedig a Brassó Pojána esti szelektív zárja a napot. Holnap Négyfalu és Cheia között a Babarunca szakaszt teljesíti a mezőny oda-vissza, 16 órától pedig a Brassó Pojána ereszkedő szakasz zárja a viadalt. Mindkét nap 16 órától a Look Sport+ élőben közvetít egy-egy szelektívet.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

Több mint 40 birkát pusztított el a medve Nyikómalomfalván

Újabb medvetámadás történt Farkaslaka községben, ezúttal Nyikómalomfalva határában. A közbirtokosság juhaira támadt egy anyamedve két bocsával a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka, és több mint...

Csapadékos marad az idő, de melegszik a levegő

Változékony, hőmérsékleti szempontból ingadozó, csapadékos időre számíthatunk a következő két hétben – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) április 19-e és május 2-a...

Para Pista

– Malvin, mielőtt egy férfiről megállapítod, hogy ronda, jusson eszedbe, hogy ő nem szokott sminkelni!

Legfrissebb