Idén nem lesznek falunapok Csíkszentkirályon

A Szent István-mellszobor a szentkirályi polgármesteri hivatal előtt. Jövőre tisztelegnek

Jövőben ünnepli megalapításának 20. évfordulóját a Szent Király Szövetség, az esemény méltó megünneplésére Csíkszentkirály önkormányzata is készül. A helyi önkormányzat ezért úgy határozott, hogy a szűkös anyagi keretek miatt a jövő évi találkozóra fekteti a hangsúlyt, idén pedig lemond a falunapok szervezéséről – tudtuk meg Bőjte József alpolgármestertől.

A Szent István-mellszobor a szentkirályi polgármesteri hivatal előtt. Jövőre tisztelegnek
A Szent István-mellszobor a szentkirályi polgármesteri hivatal előtt. Jövőre tisztelegnek

[dropcap]I[/dropcap]dén nem tartanak falunapokat Csíkszentkirályon – az elmúlt két évben az önkormányzat ezt a rendezvénysorozatot a Szent István-napi búcsút megelőző hétre időzítette, ezúttal azonban a többnapos ünnepség költségét megspórolják, és a jövő évi Szent István-napi búcsú és a Szent Király Szövetség-találkozó megszervezésére tartalékolják.
– Jövő évben húszéves lesz a Szent Király Szövetség: a társaság 1996-ban Udvari Dezső volt csíkszentkirályi polgármester kezdeményezésére alakult meg, és ma már több mint húsz település a tagja. Az első, alakuló ülést itt, a községben tartottuk, így minden tízéves jubileumi ünneplésére Csíkszentkirályon gyűlünk össze – közölte Bőjte József. Az alpolgármester szerint a kerek évfordulóra több mint száz személyt várnak a községbe, a szövetség tagjainak az elszállásolására, ellátására és az ünnepség méltó megszervezésére pedig már idén elkezd spórolni a helyi önkormányzat.
– Természetesen lesz a helyi római katolikus templomban ünnepi szentmise augusztus 23-án, vasárnap Szent István király tiszteletére, az áltatában háromnaposra tervezett falunapokról azonban lemondtunk ebben az évben – közölte Bőjte.
A Szent Király Szövetségnek Csíkszentkirályon kívül öt erdélyi település, négy felvidéki és tizenegy magyarországi község a tagja, az ő részvételükkel a jubileumi évfordulón díszülést hív majd össze a szövetség.
– Minden évben Szent István király-mellszobrot ajándékoz a szövetség a tagoknak, ezt Csík­szentkirály községe pár évvel ezelőtt a polgármesteri hivatal előtt állította fel – emlékeztetett az alpolgármester.

Pál Bíborka