Idén már harmadszor találtak pestises vaddisznót Udvarhelyszéken

Fotó: Domján Levente

Újabb sertéspestises esetet jegyeztek Hargita megyében: a Farkaslakához tartozó vadászterületen egy kimúlt vaddisznót találtak, és a tetemen végzett vizsgálatok során megállapították, hogy az állat fertőzött volt.

A Hargita Megyei Prefektusi Hivatal által kedden közzétett információk szerint az állatot Kecset közelében találták. A hatóságok elrendelték az óvintézkedések meghozatalát, a tetem megtalálásának helyétől számított nyolc kilométeres körzetben minden vaddisznót kilőnek, ez összesen húsz település külterületét érinti.

Az elkövetkezőkben kilőtt állatok mindegyikéből mintát vesznek, hogy megállapítsák a fertőzés esetleges jelenlétét. Ezzel egy időben tiltottá válik a háziállatok terelése az érintett területeken, ahogy az engedéllyel nem rendelkező személyek sem mehetnek oda. Tilos lesz továbbá a vaddisznók etetése, és az érintett területek elhagyásakor kötelező lesz a fertőtlenítés.

Hargita megyében idén ez a harmadik azonosított sertéspestises eset, a betegséget januárban és februárban szintén vaddisznók körében mutatták ki, azokat az egyedeket Etéd és Szentábrahám területén lőtték ki.

HN-információ

: an accessible web community