Ideje van az építésnek

Tető nélkül maradtak. A közösség összefogott | Fotó: Egyed József

Elindult az adakozás, bárki segíthet a lövétei tűzkárosultakon. Néhány nappal a kettős katasztrófát követően utánajártunk, hogy az érintett, fedél nélkül maradt Kolozsi család mekkora károkat szenvedett a vasárnapi, több háztartást érintő tűzben. A helyiek ott segítenek, ahol tudnak, de a távolban élőknek is lehetőségük van az anyagi támogatásra.

Tűz ütött ki egy lövétei garázsban vasárnap délben – feltételezhetően rövidzárlat miatt. A továbbterjedő lángok miatt pillanatok alatt kigyulladt a település több háztartása és melléképülete, az egész Homoródmentéről özönlött a segítség, mégsem sikerült teljesen megmenteni Kolozsi Zoltán és családja lakóházát. A településen egyszerre két helyre is riasztották a tűzoltókat, a Hargita Megyei Olt Katasztrófavédelmi Felügyelőség tájékoztatása szerint az első tűz egy melléképületben, a másik pedig egy lakóházban keletkezett – a Kolozsi család az első tűz miatt szenvedett károkat. A férfi a feleségével és két fiával együtt élt egy háztartásban, vasárnap óta a felnőtt gyermekénél tudták meghúzni magukat, az otthonuk jelenleg lakhatatlan.
A katasztrófa utáni megkeresésünkkor Kolozsi elmondta, hogy szó szerint fedél nélkül maradtak, hiszen telkükön minden egyéb porig égett a lakóház kivételével, de annak is csúnyán megrongálódtak a falai és a tetőszerkezete – szinte teljesen újra kell építeni mindent.
– Hat háztartás sérült meg, gyakorlatilag végignéztük, ahogy a tűz egyre csak terjed – emlékezett vissza. A lövétei lakos elmondta, amikor észrevették, hogy meggyulladtak az épületek, azonnal értesítették a tűzoltókat, de összességében már látszott, hogy szinte minden menthetetlen: végig kellett néznie, ahogy a csűr, benne számtalan elektronikai és műszaki eszközzel együtt porig ég – a magasra felkapott lángokat már hiába locsolták. Az érintett elérzékenyülve tette hozzá, hogy a katasztrófa közben óriási odaadást és együttérzést tapasztaltak az egész környék részéről: az önkéntes tűzoltó-alakulatok Homoródszentmártontól Kápolnásig mindenhonnan a segítségükre siettek, a lövéteiek pedig egy emberként helytálltak, vedrekkel és egyéb víztároló edényekkel hordták a vizet. A katasztrófa után sokan reggeltől estig ott voltak a leégett épületek tulajdonosai mellett, segítettek ott, ahol csak kell.
– A barátok, a falustársak még most is itt vannak, mentjük a menthetőt, kihordjuk, ami még viszonylag használható állapotban van – mutatott rá Kolozsi, hogy tegnap délben, a baleset után két nappal még javában tartott a munka, ki kellett várniuk, amíg a tűz teljesen elalszik.
Kiemelte, Mihály Dénes, Lövéte község polgármestere a szomszédokhoz és barátokhoz hasonlóan, jelen volt a helyszínen, az elsők közt ajánlott segítséget: tegnap reggel az önkormányzat és a helyi közbirtokosság támogatásaként már megrendelte a legszükségesebb fa- és építőanyagokat. Kolozsi Zoltán szerint még alig kaptak észbe, olyan gyorsan történt minden, de azért elérzékenyülve hozzátette: eszméletlen, hogy amikor szükség van, milyen gyorsan reagálnak a jó szándékú emberek.
A kár számukra egyelőre felbecsülhetetlen, folyamatosan eszmélnek rá, hogy mi minden hiányzik – a majorságokról is csak annyit tudnak, hogy tíz tyúk volt a ház körül, jelenleg pedig három maradt –, nem tudni, hogy elégtek vagy elszaladtak. A napokban csak pakolnak, kihordják az épületből a szénné égett tárgyakat, és próbálnak hálát adni az épségben maradt tulajdonukért.
– Csak az én saját műhelyem, esztergagéppel, fúrókkal, egyéb apró eszközökkel több tízezer lejt ért, de egyelőre az a célunk, hogy az otthonunkba tudjunk hazaköltözni – nyomatékosította az érintett, hogy igyekeznek csak a jövőbe tekinteni, hiszen két otthon élő gyermekével és feleségével kerültek az elszomorító helyzetbe.
A lövétei önkéntes tűzoltók az elsők közt reagáltak a problémára, András Lajos, az alakulat parancsnoka szerint Kolozsiékkal együtt összesen körülbelül ezer négyzetméteren pusztított a tűz, csűrök, istállók, műhelyek, garázsok, de még egy teljesen új traktor is elégett. A két tűz miatt több család is nehéz helyzetbe került, ezért gyűjtést szerveztek, a Lövétei Önkéntes Tűzoltó Egyesület számlaszámára érkező összegeket eljuttatják a tűzkárosultakhoz, ezért mindenkit arra biztatnak, hogy bátran adakozzon.

Ha segíteni szeretne a vasárnapi tűzesetekben károsult családoknak, akkor a következő bankszámlára küldheti a támogatásra szánt adományát:
ASOCIATIA POMPIERILOR VOLUNTARI DIN LUETA – LOVETEI ONKENTES TUZOLTOK EGYESULETE
RO41 RNCB 0156 1491 7451 0001
COD FISCAL: 3541 9444
SWIFT: RNCB RO BU

Demeter Adél-Hajnalka

: an accessible web community