Idegenek gyűjtik be a gyergyói kokojzát

Erdeigyümölcs-szedőket bírságoltak, amit szedtek, elkobozták

Több mint kétszáz kiló fekete áfonyát koboztak el, nyolc személyt bírságoltak meg azon ellenőrzés során, melyet a gyergyószentmiklósi helyi rendőrség, a csendőrség és a közbirtokosság képviselőivel közösen szervezett népszerű kokojzalelő helyeken.

Erdeigyümölcs-szedőket bírságoltak, amit szedtek, elkobozták
Erdeigyümölcs-szedőket bírságoltak, amit szedtek, elkobozták

[dropcap]T[/dropcap]öbb bejelentés érkezett a gyergyószentmiklósi helyi rendőrséghez arra vonatkozóan, hogy egyes területeken idegenek jelentek meg, akik erdei gyümölcsöt gyűjtenek, helyenként sátoroznak, ideiglenes táborokat vernek. A bejelentések szerint ezek a személyek lopnak az esztenákról, szemetelnek az erdőben. A polgármesteri hivatal szóvivője Madaras Szidónia elmondta, a helyi rendőrök, a közbirtokosság képviselőivel, valamint csendőrök kíséretében indultak ellenőrzésre kedden délután: Meggyes, Kovácspéter, Pricske környékét járták be. Kifejtette, találkoztak helybéli személyekkel, de a szomszédos megyékből érkezettekkel is. Elkoboztak összesen 236 kilogramm fekete áfonyát, ami a helyi begyűjtőközponthoz kerül, ugyanakkor a csendőrség 8 személyt bírságolt, nekik fejenként 800 lejt kell fizetniük, mivel nem kértek engedélyt az erdei gyümölcs begyűjtésére a területtulajdonosoktól és sorompóval lezárt területre hajtottak be járműveikkel. Burján Róbert, a helyi rendőrség képviselője elmondta, szekerekkel, kisteherautókkal, de személyautókkal is megpróbálnak minél közelebb jutni a kokojzalelő helyekhez a gyűjtögetők, volt olyan helyszín, ahol hét autót találtak, Maros, Bákó, Neamț megyei rendszámmal. Megjegyezte, a razzia során legalább száz erdeigyümölcs-gyűjtővel találkoztak, útszéli árusokat viszont ezúttal nem láttak.
A rajtaütésszerű ellenőrzések folytatódnak annak érdekében, hogy minél több olyan személyt felelősségre vonjanak, akik illegálisan gyűjtik az erdei gyümölcsöt Gyergyószentmiklós környékén. A természetjáró lakosságot arra kérik az illetékesek, hogy ha valahol gyanús tábort vagy begyűjtőcsapatot látnak, jelezzék azt a helyi rendőrség elérhetőségén: 0726–123776.

Lázár Hajnal