Idegenben kezd, itthon zár az FK Csíkszereda

Az évet a désiek ellen havazásban kezdték a csíkiak. A szezont is ellenük kezdik Fotó: Pál Zoltán

A Román Labdarúgó-szövetség székházában tegnap délben elkészítették a 2. Liga 2022/2023-as idénye alapszakaszának menetrendjét. Az FK Csíkszereda Désen kezdi és hazai pályán zárja a pontvadászat első részét. Tizenhat fordulót idén, hármat jövőben játszanak le a csapatok az alapszakaszból.

Augusztus 6-án kezdődik el a hazai labdarúgó 2. Liga 2022/2023-as idénye – ezt ugyan korábban is lehetett már tudni, ám a pontos menetrendre tegnap derült fény. A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) székházában előbb számokat rendeltek a csapatokhoz, majd az első forduló menetrendjét sorsolták ki, ezt követően készült el a teljes alapszakasz-műsor.
Az FK Csíkszereda vendégként kezdi meg a 2022/2023-as idényt, az alapszakaszt pedig házigazdaként zárja. A Steauával idegenben, a Dinamoval hazai pályán játszik majd a csíki csapat, utóbbi mérkőzést no­vember első hétvégéjén, négy évvel és négy nappal a Románia-kupában aratott sikert követően.
A piros-feketék tehát a Dési Unirea ellen indítják a pontvadászatot, az első hazai találkozóját pedig augusztus 13-án a Concordia Chiajna ellen játssza az FK Csíkszereda. Augusztus 20-án a Steaua ellen lépnek pályára a fővárosban a csíkiak, 27-én pedig a Bodzavásári Gloria látogat Csíkszeredába. Szeptember első hétvégéjén Slobozián az Unirea vendégeként játszik az FK, egy héttel később a Nagybányai Minaurt fogadják a piros-feketék, szeptember 17-én pedig Temesvárra, a Ripensia elleni meccsre utaznak a Dican-tanítványok.
A válogatottaknak fenntartott szünet miatt szeptember közepén kéthetes szünet lesz a bajnokságban, a 8. forduló meccseit október elsején játsszák, ekkor a fővárosi Metaloglobust fogadja az FK, egy héttel később pedig Slatinára utaznak a csíkiak, október 15-én pedig az FC Brassó vendégeként lépnek pályára, ez a találkozó pedig az alapszakasz második felének első fordulóját jelenti. Október 22-én Újszentes csapata látogat a hargitai megyeszékhelyre, a hónap utolsó meccsét Jászvásáron, a Politehnica ellen vívja az FK Csíkszereda.
Négy éve, 2018. november elsején az FK Csíkszereda – akkor még harmadosztályú csapatként – először játszott villanyfényes meccset hazai pályán, először közvetített élőben országos tévétársaság focimeccset a hargitai megyeszékhelyről, és először jutott csíki csapat a Románia-kupa legjobb nyolc csapata közé. Az említett dátumon az akkor még 1. ligás Bukaresti Dinamo ellen nyert az FK Csíkszereda, idén négy nappal későbbre van kiírva a Dinamo elleni mérkőzés, ezúttal is csíkszeredai helyszínnel, de immár a másodosztályú bajnokságban csapnak össze a felek. Kérdés, kinek lesz szerencsés a 13-as szám – hiszen a 13. fordulóban találkozik a két csapat.
A 14. fordulóban a Konstancai Unirea ellen játszik az FK idegenben, november 26-án a Sellenberk érkezik Csíkszeredába, december 3-án megint egy temesvári kiruccanás vár a piros-feketékre, a Politehnica elleni meccsel pedig le is zárják az évet a Dican-legények.
A 2023-as évet február 5-én a fővárosi Progresul Spartac ellen hazai közönség előtt indítja az FK, majd március 4-én Galacon az Oțelul vendégeként lépnek pályára a csíkiak, az alapszakaszt március 11-én a Zsilvásárhelyi Viitorul Pandurii ellen Csíkszeredában zárja a piros-fekete alakulat.
Az alapszakasz végén az első hat helyezett a felsőházba jut, ahol egy oda-vissza kör vár a csapatokra, míg a 7–20. helyezettek az alsóházban egy kört játszanak.

Kopacz Gyula

: an accessible web community