Húsz tejbegyűjtő integrátorai

Húsz tejbegyűjtőt működtet, az értékesített tejmennyiségén keresztül pedig 230 tejtermelőt juttat bevételhez a Kobátfalvi Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete. A nyári időszakban 180-200 ezer, a téli hónapokban 90-110 ezer liter tejet értékesítő – termelői csoportként is elismert – egyesület az etédi tejbegyűjtő számára legutóbb ezer literes hűtőtank-beszerzési támogatására pályázott.

Szabó Ferenc a kobátfalvi tejbegyűjtőt mutatja. Naggyá fogják össze a kistermelőket
Szabó Ferenc a kobátfalvi tejbegyűjtőt mutatja. Naggyá fogják össze a kistermelőket

Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének pályázati támogatásával újabb hűtőtankkal gyarapodott az Udvarhelyszék térségében húsz tejbegyűjtő csarnokot integráló Kobátfalvi Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének eszköztára. A napokban vásárolt ezerliteres űrméretű tejhűtőtankot Etéden, a helyi egyesületi csarnokban állították szolgálatba, ezzel oldva meg az ottani tejbegyűjtő tárolókapacitási gondjait – tudtuk meg Szabó Ferenctől, a Kobátfalvi Szarvasmar­ha-tenyésztők Egyesületének ügyvezetőjétől. A nyikómenti egyesülethez partnerként csatlakozó területi gazdaegyesületekkel közösen a kobátfalvi szervezet napi szinten 230 tejtermelő gazda közel 1100-1200 fejősállományának tejét gyűjti be és értékesíti: a tevékenységét ráadásul három éve, 2012-től – Hargita megyéből másodikként bejegyezve – a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium által elismert termelői csoportként is végzi.

Tejes integrátorok
A kobátfalvi egyesület égisze alatt összesen húsz – településenként egy-két – tejbegyűjtő csarnok működik: többek közt Siménfal­ván, Szé­kely­szent­mihályon, Tor­dátfal­ván, Csehét­falván, Tar­csa­falván, Nagy­­ka­dácson, Ben­céden, de februártól szintén a kobátfalvi egyesületen keresztül értékesítik a helyi egyesületi csarnokokba begyűlő tejmennyiséget az etédi és a küs­mödi szarvasmarhatartók is. Kérdésemre, hogy miként tudnak ennyi gazdát és tejbegyűjtő-pontot összefogni, az ügyvezető tömören válaszolt: a minőséget szem előtt tartva próbálnak meg mindenkivel szót érteni. A ko­bátfalvi szövetség a nyári időszakban havi szinten 180-200 ezer liter tejet, a téli hónapokban pedig 90 és 110 ezer liter közötti tejmennyiséget értékesít: a tej nagyobb hányadát a székelyszentléleki Gordon tejfeldolgozó veszi át, míg a fennmaradó hányadot a Nagy-Küküllő Mezőgazdasági Szövetkezet székelykeresztúri tejgyár szerződte le.
– Sajnos elég alacsonyak a tejárak. Az augusztusi tejmennyiséget a Gordon egységesen, literenként 83-85 baniban fizette. Mennyiségtől függetlenül ezt az árat kapta az is, aki ezer liter, és az is, aki 10 ezer liter tejet szállított – sorolja Szabó Ferenc. Megjegyezte, a keresztúri tejüzem ugyanakkor a szövetkezet számára termelő gazdáknak augusztusra átlagosan 1 lej és 1,07 lej közötti árat ajánlott.

1 lejes téli tejárban reménykednek
– Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy mi lesz ettől a téltől, mennyit tudnak felfelé mozogni a tejfelvásárlási árak. Sajnos azt halljuk, az alacsony árak miatt sokan le akarnak mondani a szarvasmarhatartásról: itt főleg az egy, két, három tehenes gazdákról van szó – pontosít Szabó. Az egyesület munkatársa reménykedik, hogy az előttük álló, októbertől kezdődő téli időszakra a feldolgozók némiképp emelni tudnak a tejfelvásárlási áraikon. A gazdák méltányosnak a literenként legalább 1 lejes, illetve 1 lej fölötti tejárat tartanák: főként, hogy idén áprilisig a környékbeli tejüzemek a mostani 80-85 banival szemben a termelőknek még 1,25 lejes átlagtejárat fizettek, teszi hozzá az egyesület ügyintézője.
– A fél évvel ezelőtti 40-45 banis tejárzuhanást mindenki nagyon megérezte. Pillanatnyilag a túlélésért küzdenek a gazdák, és nagyon félő, hogy az állattartásról a kisgazdák tömegesen lemondanak. Már most is sokan eladnák a jószágot, csak nincs ára – vázolja a kialakult helyzetet a kobátfalvi egyesület munkatársa. Leszögezi: minden lehetőséget megragadva biztatják a gazdákat, vigyék tovább, ne adják fel, ne hagyják abba a szarvasmarhatartást, gazdálkodást. Állítja, a következő napokban kialkudható téli tejáraktól így e téren is sok minden függ.

Domján Levente