Hunok vertek sátrat Lókodban

Hagyományos játékok a szabadban. Telefon helyett Fotó: Bardócz Csaba

Második éve tanyáznak a Lókod pataka melletti kicsi településen a legifjabb hunok: székelyföldi és Kolozs megyei gyerekek vertek sátrat a Homoródszentmártonhoz tartozó Lókodban. Bardócz Csaba, a tábor szervezője szerint fontos, hogy a felnőttek ne csak kritizálják a fiatalokat a helytelen életvitel miatt, hanem adjanak a kezükbe más lehetőséget – ezt teszi a Csillagösvény Egyesület által szervezett Hun Tábor évek óta.

Kovászna megye után újabban a Hargita megyei, száz lélekszám alatti lakosságú Lókodot töltik meg élettel a hunok létformáját megidéző erdélyi táborozók. A korábbi helyszínt, a Besenyői-tó partját újra cserélték: idén közel hatvan gyerek választotta a digitális eszközöktől mentes sátortábort Homoródszentmárton községben.
– Lókodban adottak a kényelmes lehetőségek, viszont mi mégis a szabad ég alatt, sátrakban, éjjeli őrjárattal táborozunk – részletezte Bardócz, hogy a puha ágyak helyett minden gyerek megbirkózik a hepehupás földdel és a reggeli hűvös idővel.
A tábornak épp ez a célja: megtapasztalni valami mást és kiállni a próbát, megerősödni a kihívások által. Már az első nap törzsekbe tömörültek a résztvevők, az idei létszámra való tekintettel három csoportra tagolódtak, mindegyik élen egy kagánnal.
– Az első nap egy fizikai rátermettséget és ravaszságot igénylő feladattal döntöttük el, hogy kik legyenek a vezetők, ami ez esetben nem egy hierarchikus szerepet jelöl, hanem egy személyt, aki kézben tart mindent – avatott be a tábori törzsek működésébe a szervező.

Fotó: Bardócz Csaba

Az úgynevezett detoxikáló táborban tilos a telefon- és az internethasználat – de minden más digitális eszközt is érdemes otthon hagyni, hiszen a legtöbb gyereknek már eszébe se jut előkapni a mobilját. A szervezőtől megtudtuk, a csapat fele nem is vitt magával elektronikai eszközt az idei eseményre, a másik fele pedig kizárólag a hazautazás miatt és a kapcsolattartásért használta a telefonját a tilalom rövid feloldása alatt.
– Sok szülő panaszkodik, hogy a gyermekek nem kommunikálnak és nem szocializálódnak, de a telefonmegvonást sem tűrik. A táborban mi azt a filozófiát követjük, hogy a telefon mellőzését kárpótoljuk valami más tevékenységgel, legyen lehetőségük egyébbel foglalkozni a gyermekeknek – mondta a táborszervező.
Az augusztus második hetén zajló táborban központi szerepet kaptak a hagyományos sportjátékok: métáztak, íjaztak, de még hun fociztak is – az utóbbi nagyjából a már jól ismert labdarúgójátékot fedi, annyi kivétellel, hogy egy labda helyett kettővel kell megbirkózniuk a játékosoknak, ezzel is erősítve a koncentrálóképességüket. A délutáni órákban bemutatókat, előadásokat tartottak: a középkori székely, magyar és európai harcművészettel foglalkozó Arany Griff Rend vezetője, Sashalmi-Fekete Tamás adott ízelítőt a székely tized működéséből, valamint egy korábbi táborozó az édesapjával közösen tartott ökölvívóedzést a gyermekeknek.
A nappali programok mellett éjszaka sem unatkoztak a fiatalok, Bardócz Csaba kiemelte, a hunok élete szorosan összeforrott a lótartással, ezért a tábor ideje alatt falovak segítségével teremtették meg a honfoglalás kori hangulatot. Első nap mindenki elkészítette a saját falovát, amit a tábor ideje alatt a legnagyobb becsben őrzött, éjszaka pedig beosztás szerint, stratégiával vigyázták az „állatokat”, hogy a másik két törzs tagjai el ne lophassák. A szervező szerint kivételesen jó hangulatot teremtett a feladat, a gyermekek komolyan vették az őrzést, lekötötte a figyelmüket a felelősségtudatra nevelő játék.

Demeter Adél-Hajnalka

: an accessible web community