Csíkszéki Gazdanapok ötödször

Visszafogottabban, mégis jó hangulatban

Pityóka a traktoron. Adománnyal érkeztek a felvonulók

Kevés résztvevővel, de jó hangulatban zajlott szombaton a csíkszentsimoni Szent László Gyermekvédelmi Központ udvarán a gazdanap. A megszokottól eltérően az esemény idén csak egynapos volt, de a gazdáknak így is lehetőségük volt szórakozni. Elmaradt a helyi termékvásár, nem volt koncert és tábortűz sem, ennek ellenére a szervezők érdekes, látványos programokkal tették különlegessé az idei gazdanapot, hogy ne csak a gazdáknak szóljon az esemény.

A rendezvény traktorfelvonulással kezdődött, a helyi gazdák traktoron hozták a Szent László Gyermekvédelmi Központ lakóinak szánt adományt, azaz a felajánlott a terményt. A megnyitón Kozma István, Csíkszentsimon község polgármestere köszöntötte a jelenlevőket és azokat, akik otthonról követték az eseményt. A polgármester elmondása szerint tavaly bővíteni akarták az idei programokat, viszont a jelenlegi körülményeket figyelembe véve kénytelenek voltak szerényebb eseményt szervezni, legfeljebb ötszáz fő részvételével. Gergely András, az Alcsík Kistérség Társulás elnöke is köszöntötte a résztvevőket és méltatta a térség fejlődését, valamint az esemény színvonalát. András Béla Zsolt, a Szent László Gyermekvédelmi Központ vezetője köszönetet mondott az adományokért, és amiért házigazdája lehet a központ ennek a rendezvénynek. Állítása szerint az évről évre megrendezett esemény pozitív hatással van az ott élő gyerekek életére, sokat segít, hogy beilleszkedjenek a falu életébe. Kolozsvári Tibor megyei tanácsos is hangot adott elégedettségének, szerinte a gazdanapok jól megszervezett esemény, és mindenképp pozitívum, hogy idén is megrendezhették, még akkor is, ha csak szerény körülmények között. 

Tüzes akadályon ugrattak át

Lovasprogramok a középpontban
A traktorfelvonulás után helyi gyerekek tartottak lovasbemutatót, akiket az utóbbi hónapokban Erőss Géza tanított lovagolni a központ udvarán. A kisgyerekek meglepő ügyességgel és elszántsággal végeztek el különböző tornagyakorlatokat a lovon. Meglepő, hiszen csak pár hónapja kezdődött el a lovasoktatás a központ udvarán, de a gyerekek mozgása nem ezt tükrözte. A helybeli gyerekek szereplése után a farkaslaki lovascsapat három fiatal, tizenéves tagja mutatott be pár lovas kaszkadőrmutatványt. Sebestyén Roland, Márton Eszter és Márton Panna – akiket szintén Erőss Géza tanított – hajmeresztő mutatványokkal szórakoztatták a nézőket.
A fiatalok lovasbemutatóját követte a gazdák szekeres ügyességi versenye. Az igavonó állatok és gazdáik megmutatták, hogy mennyire összhangban kell lennie a gazdának a lóval ahhoz, hogy sikeresen vegyék az akadályokat. A fogatok között volt csíkszentmárto­ni, csík­szentimrei, csíkszentsimoni és csík­bánk­falvi is. A lovas eseményeken Bajkó Tibor fogathajtó volt a műsorközlő, így a nézők a lovassportok szakmai hátterével is megismerkedtek. A fogathajtó verseny díjátadója után következett a szé­kely­földi rönkhúzó bajnokság csíkszentsimoni fordulója, ahol nem annyira a lovak fürgesége és ügyessége számított, sokkal inkább az erejük. A nyertesek díjazása után értékelték a Tiszta porta, virágos kert projekt résztvevőit. A projekt májusban indult, és szeptemberig tartott, a résztvevők udvaruk szépítésével versenyeztek egymással. A rendezvény a Székely Góbék előadásával végződött.

Fogathajtó ügyességi versenyen apja és lánya


Volt jó is, rossz is
A fogathajtók közül érdeklődésünkre egy gazda elmondta, örül annak, hogy létezik ilyen esemény, de van, amin lehetne javítani. Elmondása szerint a lovaknak nem tesz jót, hogy több órán keresztül a tűző napon tétlen kell álldogálniuk. A rendezvény kezdetekor a fogatoknak is ott kell lenniük, de órákat kellett még várniuk, amíg elkezdődött a fogathajtó verseny. Szerinte jó lenne, ha a szervezők a lovakra is figyelnének, jó lenne megoldást találni erre a hiányosságra. Mindezt leszámítva a rendezvény pozitív élmény volt a résztvevők és a szervezők számára is. Nem csak a felnőttek tudtak kikapcsolódni: a kisgyerekeknek volt arcfestés, és a hatalmas, tágas udvar, az istálló remek helyszíne volt mindenféle játéknak. Kozma István csíkszentsimoni polgármester elégedetten nyugtázta a nap végén az esemény sikerét, és reméli, hogy jövőben sikerül majd korlátozások nélkül megszervezni az eseményt.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés