Az elmúlt negyven év pillanatai

Visszaemlékezés online

Karácsony Noémi és Geanina Sălăgean vasárnapi csíksomlyói koncertje —   fotó: Ádám Gyula

 

 

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál tegnapi programja betekintést nyújtott az esemény negyvenéves múltjába. Nem utolsósorban pedig a Fonte di Gioia együttesnek a kolozsvári Nagyboldogasszony-templomból közvetített online koncertjén is részt vehettek az érdeklődők.

A megalakulásának 50. évfordulóját tavaly ünneplő Magyar Adás már az 1970-es évektől népszerűsítette és dokumentálta a hazai régizene-mozgalmat és társszervezője volt a Csíkszeredai Régizene Fesztivál első kiadásainak. A Magyar Adás tegnapi különkiadásában a nézők visszatekinthettek az elmúlt negyven év történéseire, emlékeire. A korabeli felvételek és a felszólalók visszaemlékezésének segítségével egy átfogó képet kaptak a nézők a fesztivál történetéről. A koronavírus-járvány okán átalakult tervekről, a remélhetően megtartható programokról, az online térbe való költözésről a főszervező Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere, Ferencz Angéla és a fesztivál művészeti vezetője, Filip Ignác Csaba beszélt. A fesztiválhoz kapcsolódó, egyre népszerűbb Régizenei Nyári Egyetemet ennek egyik törzselőadója, a budapesti Musica Historica együttes vezetője, Csörsz Rumen István méltatta. A műsor a Magyar Adás Facebook-oldalán is követhető volt, valamint ezután is visszanézhető.
A Fonte di Gioia koncertjét online közvetítették a kolozsvári Nagyboldogasszony-templomból, ahol a barokk muzsikáért rajongó zenészek előadását hallhatták az érdeklődők este 9 órától, Dénes Anna és Dénes Csongor barokk hegedűn, Csata István viola da gambán és Erdős Amalia csembalón játszott.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés