Hirdetés


Vírus itt, vírus ott

A koronavírus-járvány körüli helyzet a legjobb igyekezet ellenére is kikezdheti a mentális egészséget, boldogok, akik ezt tudják, s ha már tudják, kezelni is próbálják. Mindeközben több ezer gyerek ül naponta a képernyők előtt, még azokban a családokban is, ahol eddig tudatosan próbálták korlátozni az online létet. Alkalmazkodni próbálnak kicsik és nagyok a digitális oktatáshoz, s akkor egyszer csak felvillan a Messengeren egy döbbenetes üzenet.
Igen, újfent a Momo-hatáshoz hasonló tartalmú szöveg terjed az interneten – panaszkodik sok szülő. „Szia, a nevem Viki. Már 3 évesen meghaltam, ma van a szülinapom és 15 leszek. Muszáj megajándékoznod…” – kezdődik az üzenet, amit az ajándék fejében 30 személynek kell továbbküldeni. Bár eddig sem tűnik túl egészségesnek a dolog, a java ezután következik: konkrét és durva, családtagokat érintő fenyegetések felsorolása éjszakai időpontokra időzítve, számokkal alátámasztva, hogy már hányan megjárták, ha nem „ajándékozták” meg ezt az élőhalott Vikit. Felfoghatatlan, hogy milyen szándékkal indít útjára valaki egy ilyen üzenetet, amely – nem véletlenül – vírusszerűen terjed, és még a főszereplő koronavírusnál is károsabb lehet a gyerekekre nézve. Akik tényleg ki vannak téve minden fenyegetésnek, veszélynek, amely a virtuális tér sötét bugyraiból feltör. Védettebbek csakis azok, akik az üzenet vételekor azonnal és először a szüleikhez fordulnak. És ez itt a kulcskérdés. Mindig, de mostanában különösen fontos, hogy olyan kapcsolat éljen a gyermek és szülő között, ahol meg lehet beszélni a bajokat, a kudarcokat, bánatokat, ahol retorzió és letolás nélkül lehet segítséget kérni, ahol a felnőtt először is figyelemmel, megértéssel és nem szidással, negatív címkézéssel, legyintéssel, gúnyos mosollyal reagál a gyermekére, ha annak mondani- és kérdeznivalója van. Mert a felnőtt az, aki el tudja magyarázni egy ilyen üzenet irrealitását, értelmetlenségét, aki meg tudja nyugtatni a gyermeket, hogy nem fenyegeti semmi veszély, és aki le tudja állítani a hülyeség terjedését, meg tudja akadályozni, hogy 30 és még 30 gyermek „megkapja a Viki-vírust”.
Szóval, van még ez is, tudjanak róla. És nem játék, higgyék el! Komoly rettegést, szorongást tud okozni, ha a gyermek egyedül vagy hasonlóan félő társaival tud csak beszélni róla. Tájékoztassák őt a veszélyről, hiszen védőoltás ez ellen sincs, de ha van érzelmi biztonság, nyitottság és támogatás, akkor csak múlandó ijedtséget okoz.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés