Helyhatósági választások

Vidéken nagyobb volt a szavazókedv

Az önkormányzati testületek összetételéről döntöttünk az elkövetkező négy évre —   Fotó: László F. Csaba

Az országos átlag alatt maradt a Hargita megyei részvételi arány a tegnapi helyhatósági választásokon. Míg országos szinten a választópolgárok 46,02 százaléka járult az urnákhoz, Hargita megyében ez az arány 42,29 százalék volt. Falvakon és az idősebb korosztály körében magasabb volt a szavazási kedv.

Hargita megyében 268 366 választópolgár szerepelt az állandó és a kiegészítő választói névjegyzéken, urnazáráskor a névjegyzéken szereplők közül 110 675-en éltek szavazati jogukkal, pótlistára 1577 választópolgár került és 1250 volt a mozgóurnát kérők száma. A megyei részvételi arány 42,29 százalékos volt.
Az állandó választási hatóság honlapja szerint a falun élő szavazók száma 67 257 volt, a városon élőké 46 245, a legtöbb szavazó a 45–64 és a 65 év fölötti korosztályból került ki, számukat csupán a 35–44 évesek száma közelíti, de messze alulmarad a 18–25 éves szavazók száma.
Országos szinten 18 295 485 választópolgár szerepelt a választói névjegyzéken, közülük 8 061 980 élt szavazati jogával, a pótlistákra közel negyedmillió választópolgár került, a részvételi arány 46,02% volt.
A megye városaiban a részvételi arány a következő volt: Csíkszereda – 32,27%, Székelyudvarhely – 40,91%, Gyergyószentmiklós – 34,24%, Maroshévíz – 37,64%, Tusnádfürdő – 60,71%, Balánbánya – 32,34%, Borszék – 48,13%, Székelykeresztúr – 53,57%, Szentegyháza – 49,65.
Az RMDSZ nyilvántartása szerint Csíkszéken a részvételi arány 39,58% volt, Gyergyó térségében 40,83%, Udvarhelyszéken pedig 45,82%.

Székelyudvarhelyen szavaztak a legtöbben
Székelyudvarhelyen 31 385 személyt vártak az urnák elé, hogy helyi és megyei elöljáróit megválassza. A hivatalos urnazáráskor, 21:00 órakor majdnem 41 százalékos volt a részvételi arány, mintegy 12 840-en érezték kötelességüknek a szavazást. Ezzel a számmal a Hargita megyei városok közül élen jár Székelyudvarhely, viszont elmarad a megyei átlagtól, akárcsak a legutóbbi helyhatósági választáson jegyzett 42,29 százaléktól.
A helyi választási bizottság tájékoztatása szerint 21:00 óráig nyugodt körülmények között zajlott a választás. A városban 22 szavazókörzetet alakítottak ki, és 32 személy igényelt mozgóurnát. A központi összesítés szerint a fiatalokat nem igazán sikerült megszólítani Székelyudvarhelyen, a legkisebb arányban a 18–24 év közöttiek vettek részt a választáson, leginkább a 45–64 év közöttiek és a nők érezték kötelességüknek a voksolást. Legtöbben a bethlenfalvi körzetben éltek szavazati jogukkal, egyedül itt haladta meg az 55 százalékot a részvétel.
Udvarhelyszék városai közül Székelykeresztúr túllépte az 50 százalékos részvételi arányt, Szentegyházán is elment szavazni a lakosok fele. A névjegyzéken szereplők több mint fele voksolt Felsőboldogfalván, Parajdon, Siménfalván, Farkaslakán és Kányád községben. Meghaladta a részvétel a 60 százalékot Homoródszentmártonban, ennél valamivel többen szavaztak Bögözben és Kápolnásfaluban, ám végig sereghajtó volt Zetelaka község, ahol a választópolgárok mintegy 27 százaléka szavazott, a hozzá tartozó Ivóban és Zeteváralján a 16 százalékot is alig érte el a részvétel. Szentábrahámon is alacsony, 34 százalékos volt a szavazókedv, a többi községben 40 százalék körüli részvétellel zárták a napot. Összességében elmondható, hogy azokban a községekben, ahol helyi szinten nem volt tétje a választásnak, ott nagyobb számban maradtak távol az urnáktól a lakosok. Udvarhelyszék számos településén – Máréfalván, Fenyéden, Zetelakán, Székely­varságon, Oroszhegyen, Koron­don, Nagygalambfalván, Székely­derzsben, Homoród­almáson, Lö­vétén, Oklándon – egyetlen polgármesterjelölt indult, mindannyian az RMDSZ színeiben. 
Bögöz, Siménfalva, Parajd, Kápolnásfalu, Homoród­szent­már­ton és Kányád községekben, illetve Szentegyházán és Szé­kely­keresztúron, és nem utolsósorban Székelyudvarhelyen hozhatnak meglepetést a végleges eredmények, ezek azok a települések, ahol többen is pályáztak a polgármesteri tisztségre.
Valószínűleg általános tapasztalat, de Udvarhelyszéken is befolyásolták a szavazás menetét a járványügyi szabályok: a szokásosnál lassabban ment a folyamat, a nap több időszakában is, falun és városon is hosszas sorok alakultak ki a szavazópontok előtt.

Gyergyószentmiklóson kevesen éltek szavazati jogukkal
Gyergyószentmiklóson 16 328 személyt vártak az urnák elé tegnap, az önkormányzati választások napján. A szavazókörzetek zárásakor 34,24 százalékos volt a részvételi arány, 5591-en mentek el szavazni. Ezzel a számmal a Hargita megyei városok között Gyergyószentmiklós az utolsó előtti helyen áll, Csíkszereda előtt.
A Gyergyói-medencében és Hargita megye északi részén a legmagasabb részvételi arány Bélborban (63,55%), Vaslábon (60,64%) volt, de a lakosság több mint fele gondolta fontosnak a részvételt Gyergyóhollón (56,85%), Gyergyóremetén (52,50%) és Gyergyóvárhegyen (51,91%). 
A szavazásra jogosult lakosság közel fele tette le voksát Borszéken (48,13%), Gyergyó­szár­hegyen (47,19%), Gyergyó­cso­mafalván (43,83%) és Gyer­gyó­töl­gyesen (43,31%). A szavazásra jogosultak alig egyharmada jelent meg a szavazóhelyiségekben Ma­roshévízen (37,64%), Gyer­gyó­szentmiklóson (34,24%), valamint Gyergyóújfaluban és Gyer­gyó­alfaluban. A legkevesebben Dit­róban szavaztak, itt a részvételi arány 27,66 százalékos volt.

Csíkszéken Madaras volt a legaktívabb
39,58 százalékos volt a csíkszéki településeken a helyhatósági választásokon való részvételi arány. Csíkszeredában a szavazatra jogosultak 31,58 százaléka járult az urnákhoz. A csíkszéki települések közül Csíkmadarason volt a legnagyobb választási kedv. A felcsíki településen 63,58 százalékos volt a részvételi arány. A legkevesebben Csíkszentkirályon járultak az urnákhoz. Itt 31,68 százalékos részvételt jegyeztek. 

Részvételre buzdítottak
A nap folyamán a voksukat leadó politikusok, jelöltek többsége a szavazáson való részvételre biztatta a választópolgárokat. Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke Karcfalván kijelentette:
– Arra kérek mindenkit, hogy menjen el szavazni a mai nap folyamán – betartva a szabályokat –, nincs ennek semmi kockázata, és természetesen szavazzon azokra, akik már bizonyítottak.
Hasonló üzenetet fogalmazott meg Antal Lóránt, az RMDSZ udvarhelyszéki szenátora is, arra buzdítva mindenkit, hogy éljen szavazati jogával, „hiszen egy nagy fontos döntés előtt állunk, saját közösségünk jövőjéről döntünk!”.
Fontosnak nevezte az önkormányzati választásokon való részvételt Derzsi László, az RMDSZ székelyudvarhelyi polgármesterjelöltje is, „hiszen nem csak a következő négy évről döntünk”.
– Arra kérem Önöket, menjenek el szavazni és biztassanak másokat is erre – buzdította a választópolgárokat Borboly Csaba, a megyei tanács újabb mandátumra pályázó elnöke.
Tánczos Barna szenátor is hangsúlyozta:
– Arra biztatok mindenkit, hogy éljen szavazati jogával, éljen azzal a lehetőséggel, hogy a következő négy évre közösen döntsük el, hogy kik vezessék a székelyföldi településeket, kik vezessék a székelyföldi megyéket, és hogy Erdélyben is a magyar közöség egy erős, közösség maradhasson.
Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője a nap folyamán több ízben is felhívta a választópolgárok figyelmét a választásokon való részvétel fontosságára. Estére a szórványmegyék magyar közösségeiben elérte az országos szintet a választókedv, a székelyföldi településeken, főként azokon, ahol nem volt verseny, a szavazópolgárok nagyobb mértékben maradtak távol az urnáktól.

Rendellenességet észleltek
Gyergyószentmiklóson a Fo­ga­rasy Mihály Szakközépiskolában kialakított szavazókörzetnél adódott rendellenesség tegnap reggel. A szavazóbiztosok nem vették észre, hogy kettesével adták oda a polgármester, illetve megyei tanács elnöke megválasztására szolgáló szavazólapokat az első tíz választónak. Ennek kapcsán az RMDSZ a választási irodán tett írásos panaszt. Mint azt Csergő Tibor András, a szervezet polgármesterjelöltje a Hargita Népének elmondta, egyelőre nem lehet tudni, hogy az érintett választók visszaéltek-e ezzel vagy sem.
– Hogy csalási kísérletről vagy nemtörődömségről van szó, mindegy, a probléma létezik – mondta Csergő. – A kérdést tisztázni csak a szavazás lejárta és a jegyzőkönyvek kiállítása után lehet, akkor derül ki, hogy az érvényes szavazólapok és a választók száma egyezik-e a körzetben. 

Megszegték a kampánycsendet
1400 lejre bírságoltak meg egy székelykeresztúri férfit, aki a kampánycsend beállta után a közösségi médiában választási propagandát folytatott – tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Ugyancsak tegnap bírságot róttak ki egy, a csíki térségben tevékenykedő helyi tévéállomás vezetőjére is, szintén a kampánycsend megsértéséért. Mindkettőjüket 1400 lejre bírságolták meg.
Lapzártáig nem zárult le a szavazatszámlásás, holnap visszatérünk az eredmények ismertetésére.

Hirdetés

Hirdetés