Hirdetés


Megújult az egyetem arculata

Végső simítások az épületen

A csíkszeredai Sapientia egyetem megújult külseje —   Fotó: Balla Levente

A végéhez közeledik a csíkszeredai Sa­pi­en­tia Er­dély­i Ma­gyar Tu­do­mány­e­gye­tem székházának átépítése, nemsokára kívül-belül megújult arculattal várhatja majd a hallgatókat. A kezdetektől egészen napjainkig számos infrastrukturális beruházást végeztek az épületen.

A beruházással kapcsolatban beszélgettünk dr. Bodor Zsolttal, az egyetem egykori hallgatójával, jelenlegi oktatójával, aki a kivitelezést érintő teendőkkel megbízott dékánhelyettes.
– Az átalakítás célja, hogy az épület minden szempontból megfeleljen a modern felsőoktatás elvárásainak, ezért prioritásként a hallgatók igényeit tartottuk szem előtt. Az egyetem indulása óta nagy hangsúlyt fektet a vezetőség az infrastrukturális fejlesztésekre. Némi megtorpanás volt a fejlesztések terén 2004-től egészen 2010-ig, ez nehéz időszak volt az egyetemnek, viszont a magyarországi kormányváltást követően ismét beindulhattak a fejlesztési folyamatok. A jelenlegi, 2018-ban elkezdett korszerűsítést, átalakítást megelőzte egy korábbi beavatkozás: 2014-ben zajlott az első, egy éven át tartó korszerűsítés. A tervezett munkálatok során átépítették az épületegyüttes különböző szintjeit, például új tetőszerkezetet kapott, megújították a bentlakást, a külső felületek jelentős részét hőszigetelték, illetve a második emeleten az oktatótermek korszerűsítése is megtörtént – ismertette az előzményeket dr. Bodor Zsolt.
Mint mondta, sajnos ezeket a munkálatokat akkor nem sikerült befejezni. A folytatásra a közelmúltban nyílt lehetőség, egészen pontosan 2018 októberében dördült el a startpisztoly, és gyakorlatilag e két év alatt sikerült folytatni a hátramaradt munkálatokat, persze szükség volt olykor a tervek változtatására, aktualizálására is, a mindenkori előírásoknak való megfeleltetés céljából.
– Az épület már kívülről is szembetűnő, lényeges változásokon ment át, a földszinten a sok zegzugos beugrással tűzdelt oldalfalat sikerült egy síkba hozni és ezáltal az első szintig egységes homlokzati felületet létrehozni. Továbbá az épület főbejáratát a szűk utcából áthelyeztük a tágasabb, zöldövezetre nyíló oldalra, amely úgymond a központ felé nyílik, és amely esztétikai szempontból az egyetem arculatát hivatott javítani – hangsúlyozta a dékánhelyettes.
Kiemelte, jelentős pozitív hozadéka az átépítésnek az étkezde áttelepítése a félemeletről a földszintre, ami számos előnnyel jár, ugyanakkor az ebédlő helyén összesen kilenc, oktatásra alkalmas helyiséget sikerült kialakítani.
– A nagy és kis előadótermeink is változtak, reméljük, hogy diákbarát épületegység áll diákjaink rendelkezésére – jegyezte meg, hozzáfűzve: – Azt is meg kell említeni, hogy bár kívülről egy nagy egységet alkotó épületnek nézett ki, az épületen belüli közlekedés eléggé nehézkes volt, most viszont minden szinten sikerült összekötő folyosókat létesíteni a különböző épületrészek között, megkönnyítve az épületben való közlekedést.
De említésre méltó a teljes tetőtér beépítése, ott egy előadótermet és számos kisebb-nagyobb helyiséget alakítottak ki.
– A teljes átalakítási munkálatok gyakorlatilag a végső fázisban vannak, az utolsó simításokat végezzük az épületen, és végre sikerül elérnünk a tervezett arculatot. Örülünk, hogy a végére értünk, ugyanis a folyamatosan zajló átépítési munkálatok nem kevés fejtörést okoztak az egyetemi tevékenységek zökkenőmentes megszervezésében, végre sikerül a hallgatók, kollégák és a város számára is egy vonzó és egységes épületet létrehozni, ami diákbarátabb, modernebb és minden tekintetben megfelel a 21. századi elvárásoknak – számolt be a SapiNépének dr. Bodor Zsolt.
Arra a kérdésemre, hogy az állam mivel járul hozzá az egyetem infrastruktúrájának fejlesztéséhez, dr. Bodor Zsolt válasza nem volt meglepő:
– Az egyetem fejlesztésére kapott támogatás teljes mértékben a magyar kormánytól származik, intéztünk kéréseket az állam irányába, hogy legalább az adóbefizetés egy részének visszafordításával támogassa az egyetemet, azonban erre az állam nem volt hajlandó.

Hirdetés