Hirdetés


A jövőben megújulásra van szükség

Végéhez ért a régi zenét ünneplő rendezvénysorozat

A virtuális térben nagy volt a megtekintések száma —   fotó: László F. Csaba

 

Vasárnap ért véget az idén negyvenedik születésnapját ünneplő Régizene Fesztivál Csíkszeredában. A közkedvelt rendezvénysorozat az idén rendhagyó formában valósult meg, hiszen számolni kellett a koronavírus okozta járványveszéllyel is. Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője értékelte az eseményt, számolt be új megoldásokról és a veszélyhelyzetben megrendezett fesztivál kulisszatitkairól.

Fesztiválzárás után értelemszerűen érkezik a kérdés a szervezők felé: hogy sikerült? Az utóbbi időben pontosan azon gondolkodtam, hogy míg korábban a siker fokmérői egyértelműnek tűntek, most ezt is át kell értékelnünk. Korábban a sikert a résztvevők száma, a közönség és fellépők elégedettsége, a médiajelenlét, a színvonal, a szervezés gördülékenysége, a térség idegenforgalmának növekedése, a találkozások kimondhatatlan öröme jelentette – mondta az igazgató. a nagyfokú bizonytalanság ellenére Filip Ignác művészeti vezetővel, és Fazakas Gabriella programigazgatóval sikerült egy új struktúrát teremteni, amely a jövőre nézve útmutatóként is szolgálhat. A térségben elsőként hoztak létre hibrid műsorkínálatot, amely kellőképpen gazdag, archív és friss anyagokkal, élő jelenléttel, közvetítéssel volt fűszerezve.

Új tapasztalat, új megoldások
A fesztivál technikai fordulatnak is nevezhető. Ami tőlünk nyugatabbra nem újdonság, a kulturális központban úttörő munkaként jelent meg. Olyan értelemben is, hogy a koronavírus okozta járvány intézkedéseit a rendezvény ideje alatt miként lehet alkalmazni. Felkészülésre, tájékozódásra volt szükség a szervezők részéről, hogy biztonságos körülmények között vehessenek részt az előadásokon, vélte Ferencz Angéla.
– Többen megkerestek már, hogy tanácsot kérjenek ez ügyben. Hónapokon át figyelemmel kísértük a rendezvények alakulását az országban és Európában. Láttuk, hogyan költöznek át fesztiválok az online térbe, láttuk azt is, hogyan mondják le a nagy fesztiválokat. Úgy döntöttünk már első perctől, hogy a negyvenéves évfordulót ünneplő régizene-fesztivált megtartjuk, és több forgatókönyvben gondolkodva keresni fogjuk a megoldási lehetőségeket – fűzte hozzá a szervező. Mint mondta: Hargita Megye Tanácsa a költségvetésben biztosította az anyagiakat, másrészt ott voltak a zenészek, épített és természeti örökségek. A Hargitai Megyenapok megszervezésével a kulturális központ tapasztalatot és tudást szerzett arról, hogyan reagál a közönség az online tartalmakra. Főként a helyi értékekkel és az érintettséggel tudták megfogni az érdeklődők figyelmét.
A programsorozat ideje alatt napi több órát is közvetíttek online, kilenc napon keresztül, ezek eredményeit pedig az elkövetkező időszakban elemzik a szervezők. A valós térben a vártnál kisebb számú volt a közönség, kivéve a Ványolós család madéfalvi koncertjén, amely nagy sikerrel zajlott.
– A Mikó-várban 200 emberre rendezkedtünk be, de nem teltek meg a székek. A közönség, amely eljött, nagyszerű zenei produkciókat hallhatott a Csíki Kamarazenekar, a Concerto Spiralis és a Codex előadásában. Az előadók már nagyon várták, hogy igazi publikum előtt zenéljenek. A taps, a közönség visszajelzése a színpadi produkciók igazi lételeme, legalábbis eddig így tudtuk. Ezt azért mondom, mert a kommunikációs és technikai forradalmak mindig az addigi tudásokat írták felül és változtatták meg – vélte Ferencz Angéla. Kiemelte, hogy sokat tanultak az elmúlt időszakban, digitális ismeretekre tettek ezért, emellett a közönség is sokat fejlődött. Sokan bekapcsolódtak az online programokba is, az elérések száma meghaladta a százezret. A rádió, a televízió már évtizedek óta az előadások részét képezi, az internet viszont újabb dimenziókat és lehetőségeket nyitott meg.

Összekötött múlt és jelen
– A koncertekhez is másképp viszonyulunk manapság: van úgy, hogy elmegyünk a helyszínre, van úgy, hogy virtuálisan tekintjük meg. Ez a kultúrafogyasztást is befolyásolja majd a jövőben. Érdekes folyamatok ezek, amelyre érdemes odafigyelnünk. Ami nagyon hiányzott, az a találkozás, amely évente összehozza a zenészeket és közönséget. A fesztivál ideje alatt megfeszített munka szokott zajlani, tanulás, gyakorlás, gálaműsor a nyári egyetemen, próbák sora a fellépő együttesek részéről, hangszerek hordozása, helyszínek, szállás, étkezés, ez a zsizsegés, amit nem lehet pótolni. Mi mindent megtettünk, hogy távolról is bekapcsoljuk a hiányzókat, a kemény munka most is zajlott, filmezések, a kétnyelvű feliratozás, a precíz kommunikációra való törekvés és a szolgáltatókkal való intenzív együttműködés jellemezte a fesztivál alatti munkát is – számolt be Ferencz Angéla.
A Barozda Együttes online bejelentkezése, Boros Zoltán jelenléte a fesztiválon összekötötte a múltat a jelennel. Bátorítással és elhivatottsággal néznek a jövőbe a szervezők, és abban hisznek, hogy „a Csíkszeredai Régizene Fesztivál csak akkor maradhat a régi, ha képes a megújulásra”, zárta gondolatait a szervező.

Hirdetés

Hirdetés