Orvost és ápolót bántalmaztak

Védelmet kérnek a sürgősségin dolgozók

Nem végezhetik biztonságban munkájukat sürgősségin ügyeletet ellátók —   Fotó: Csavar Attila

Orvost és asszisztenst bántalmaztak a gyergyószentmiklósi kórház sürgősségi részlegén. Az ott dolgozók testi épségüket féltik, az eset óta állandó rendőri felügyelet mellett biztosítják az ügyeletet.

A gyergyószentmiklósi sürgősségin ügyeletet ellátó egészségügyi dolgozók péntek délelőtt bejelentették, nem vállalják a továbbiakban a feladatot, mivel testi épségüket féltik. Mint kifejtették, aznap hajnalban, miközben egy beteget látott el, annak hozzátartozói súlyosan bántalmaztak egy orvost és egy asszisztenst. Megjegyezték, nem ez az első eset, hogy betegek családtagjai agresszívak az ügyeletet ellátó személyzettel. Az orvosok tevékenységét koordináló dr. Andrei Pretorian azt mondta, állandó felügyeletet kérnek az orvosok, hogy biztonságban tudják ellátni munkájukat. Az eset kapcsán részletezte, az ügyeletes orvos a beteget igyekezett újraéleszteni, miközben a hozzátartozók egy nagyobb csoportja nekitámadt. Bár az egészségügyi dolgozók arra kérték a családot, maradjanak kint, a hozzátartozók, körülbelül húszan, a kerítésen keresztül ugráltak be, hangoskodtak és agresszívan viselkedtek.
A történtekről a helyi önkormányzatot is értesítették, Len Emil alpolgármester azt mondta, megengedhetetlen, amit a roma közösséghez tartozó csoport tett, úgy véli, a kórháznak őrző-védő céggel kell szerződnie, hiszen a kapus egyedül nem tud fellépni egy többfős csoporttal szemben.

Vizsgálatot indított a rendőrség
Ferenczy István kórházmenedzser hosszasan tárgyalt a felháborodott orvosokkal, megegyeztek, hogy a tevékenységet folytatják, a lakosok nem maradnak sürgősségi ellátás nélkül. A menedzser szerint elítélendő, hogy veszélybe kerüljön egy orvos, miközben beteget próbál ellátni: az ujja eltört, s az általa használt maszkból egy drótdarab a bőrébe fúródott.

Azonnali intézkedéseket rendelt el a polgármester
Nagy Zoltán polgármester a történtekkor éppen külföldön tartózkodott, de amint tudomást szerzett az esetről, késlekedés nélkül hazaindult. Az elöljáró közleményben ítélte el a történteket és azonnali intézkedéseket ígért.
– Az, ami ma hajnalban, a gyergyószentmiklósi kórházban történt, megengedhetetlen és azonnali intézkedéseket követel. A nap folyamán egyeztettem a kórházmenedzserrel, a rendőrfőnökkel és a prefektusi hivatallal. Külföldi utamat megszakítva ma hazautazom Gyergyószentmiklósra – hangsúlyozta pénteken kiadott közleményében Nagy Zoltán polgármester a támadások kapcsán.
– Orvos és ápolók szenvedtek súlyos bántalmazást a Gyer­gyószentmiklósi Városi Kórházban. Olyan személyek, akik nap mint nap emberi életeket mentenek. A kórházmenedzserrel való egyeztetésem alapján, a kórházi dolgozók biztonsága érdekében azonnali intézkedések szükségesek – tette hozzá Nagy Zoltán.
Hétfőtől 24 órában őrző-védő személyzet biztosítja a kórházi dolgozók biztonságát, amíg az új biztonsági rendszer beindul, a helyi rendőrök tartják folyamatosan felügyelet alatt a kórházat.

HN-információ
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés