Hirdetés


A megyei méhészegyesülethez is fordulhatnak a méhészek

Várják a betelelési nyilatkozatokat

Kaptárait, azok lakóit készíti elő a télre a gondos méhész. Nyilatkozni kell róla —   fotó: Domján Levente

Október elejétől fogadja a bejegyzett méhészetek kötelező, téli állományszámra vonatkozó nyilatkozatait az Állattenyésztési Ügynökség. A formanyomtatványok kitöltését és a betelelési nyilatkozatok célba juttatását a Hargita Megyei Méhészegyesület tagjai számára ingyen vállalja.


AHargita Megyei Méhészegyesület közvetítésével is benyújthatják a betelelt méhcsaládok számáról tanúskodó nyilatkozataikat a bejegyzett méhészek, így nem szükséges emiatt az Állattenyésztési Ügynökség (ANZ) zsögödi kirendeltségéhez utazniuk – hívja fel az érintettek figyelmét Zöldi István, a Hargita Megyei Méhészegyesület vezetőtanácsának tagja. A bejelentési nyilatkozat formanyomtatványát az egyesület csíkszeredai, Temesvár sugárúti székhelyén, vagy a mellette működő méhészüzletben is megkaphatják az érdeklődő méhtartók. A betelelési nyilatkozatot kitöltő méhész személyes adataival, méhészeti azonosító kódjával és kézjegyével ellátott nyilatkozatokat az egyesület munkatársai ingyen juttatják el az Állattenyésztési Ügynökség Hargita megyei képviseletéhez.

Ne halogassák az adatközlést
A betelelési nyilatkozatok benyújtásának határidejét a szakhatóság ugyan december végében szabta meg, de Zöldi István arra kéri a méhésztársait, hogy bejelentési kötelezettségeiknek mihamarább, legkésőbb november végéig, december elejéig tegyenek eleget. Nem árt tudni, hogy azok a bejegyzett méhészek, akik a télre felkészített méhcsaládok számát elmulasztják bejelenteni, jövőre nem részesülhetnek olyan ágazati támogatásokban, amihez az Állattenyésztési Ügynökség igazolása szükséges. Zöldi István példaként az idei méhcsaládonkénti 25 lejes, vagy a tavalyi családonkénti 20 lejes „de minimis” támogatást említette, amit – mindkét esetben – az állattenyésztési szakhatóság nyilvántartásában szereplő állományszámaik után váltak jogosulttá a bejegyzett, méhészeti azonosítóval rendelkező méhészek. Ilyen formában idén – a kedvezőtlen tavaszi időjárás miatti többletkiadásaik részbeni kompenzációjára felajánlott állami támogatásból – Hargita megyéből 196 méhész összesen 484 ezer lej pénzügyi segítségben részesült.

Utolsó ellenőrzés a betelelésre előkészített méhcsaládoknál. Nyilatkozni is kell a létszámról

Érdemes legalizálni a tevékenységet
A Hargita Megyei Méhészegyesület képviselője épp ezért arra biztatja azokat a méhészeket, akik hivatalos formában még nem jegyeztették be tevékenységüket, ne sajnálják a fáradságot, év végéig tegyék meg, mert megéri. A bejegyzés főbb lépéseinek – a helyi önkormányzatnál a méhcsaládok mezőgazdasági regiszterbevételének, a helyi állatorvosnál történő bejelentésének, a méhészetek állategészségügyi engedélyeztetésének, majd ezt követően a méhészeti azonosító szám megszerzésének – ugyanis nincsenek vállalhatatlan költségvonzatai, előnyei viszont számosak. 70 méhcsaládnál kisebb állományok esetén ráadásul a tevékenység is adómentes – emlékezteti méhésztársait Zöldi István.
Hargita megyében az Állattenyésztési Hivatal nyilvántartásában háromszáz méhészet szerepel, ugyanakkor a hobbi-
tevékenységként vagy jövedelem-
kiegészítésként fenntartott, de hivatalos formában nem regisztrált méhészet száma a megyében ennél jóval magasabb.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés