Hogyan lenne az Erste Liga-idény?

Variációk egy témára

Érden remek körülmények között készülhet a Gyergyói HK

A járványügyi helyzet miatt teljes a bizonytalanság a jégkorong Erste Liga 2020/2021-es idényével kapcsolatban. A liga elnöke, Szőke Álmos szerint viszont 10 forgatókönyvet is kidolgoztak, hogy miként lehetne normális körülmények között megrendezni a meccseket, letudni a bajnokságot.

Tíz felett van a forgatókönyvek száma a jégkorong Erste Liga idényével kapcsolatban Szőke Álmos szerint. A liga elnöke az M1 aktuális csatornán közölte, a tervek alapján szeptember 11-én rajtoló pontvadászat határokon ível át, és az erdélyi csapatokat is számba kell venni a kerek bajnoksághoz.
Mint mondta, tíz felett van a forgatókönyvek száma, ám a helyzet napról napra változik, és az élet felülírhatja az elképzeléseket. Szőke Álmos kifejtette, egyelőre egy teljes kört terveznek, amely során a magyar csapatok nem utaznak határon túlra, később pedig az utazási lehetőségek függvényében nyitnak, és tervezik meg a következő szakaszt.
Elárulta: elképzelhető, hogy az alapszakaszt követően a középszakaszt törlik, amennyiben a helyzet úgy kívánja:
„Akkor készülünk jól, ha nem a teljes képpel kapcsolatban tesszük ezt. Körről körre fogjuk meghatározni a hogyan továbbot, és annak fényében hozzuk meg a további döntéseket.”
Hangsúlyozta, a ma­gyar sport­e­se­mé­nyekre nincs korlátozás a jelenlegi magyar helyzet szerint, Erdélyben viszont a román rendelkezések alapján nézők nélkül kell elkezdeni a pontvadászatot. Hozzáfűzte, a csapatoknak egészségügyi előírásokat terveznek bevezetni. A sorsolásra augusztus 26-án kerül sor, egyelőre tíz csapat, a Brassói Corona, a DEAC, a Dunaújvárosi Acélbikák, a Fehérvári Titánok, az FTC-Telekom, a Gyergyói HK, a MAC-HKB Újbuda, a Schiller HC, a Sport Club Csíkszereda, valamint az UTE indulása biztos. Emellett kérdéses még a szlovák ligában érintett DVTK Jegesmedvék, valamint az osztrák bázisú bajnokságban (ICE) szereplő Hydro Fehérvár AV19 sorsa.
Szőke Álmos kiemelte: utazási korlátozások esetén ha ezek az együttesek nem tudnak indulni az eredetileg tervezett bajnokságban, akkor az Erste Liga tárt karokkal várja őket.
„A magyar jégkorong érdeke, hogy ezek a csapatok és az ezekben szereplő magyar hokisok játéklehetőséghez jussanak” – fogalmazott a liga elnöke. Elárulta: megállapodtak a magyar szövetséggel, hogy akár a nevezési időszak augusztus 1-jei lezárását követően is nyitva áll a liga kapuja ezek előtt az együttesek előtt, amelyek csatlakozása nagyot dobna a bajnokság minőségén.

Érden a GYHK
Miként azt a tavalyi előszezonban is megszokhattuk, a Gyergyói Hoki Klub jégkorongcsapata az Erste Liga rajtjára készülve Érden lép jégre. A piros-fehérek a jeges felkészülést hazai környezetben kezdték meg, ám az elkövetkezendő két hetet Magyarországon töltik majd. A tervek szerint a GYHK három felkészülési mérkőzést is letud majd. A kerethez csatlakozott a légiósok egy része is.
Érd ebből a szempontból remek választás, hiszen a magyarországi, vagy épp a szlovák csapatok is elérhetőek. Így tett a GYHK. A tervek szerint a Gyergyói HK augusztus 19-én a Dunaújvárosi Acélbikákkal, míg augusztus 25-én a Hydro Fehérvár AV19 csapatával mérkőzik meg Érden, zárt kapuk mögött.
Ugyanakkor a tervben szerepel egy gyetvai kiruccanás, augusztus 20-án, amikor a szlovák extraligában szereplő HC 07 Gyetva (Detva) lesz az ellenfelük. A GYHK pontos kezdési időpontokat még egyelőre nem közölt.

Visszalépett a Ferencváros
Az FTC-Telekom visszalép a jégkorong Kontinentális Kupa 2020/2021-es kiírásától. A zöld-fehér klub honlapjának bejelentése emlékeztetett: az Erste Liga-első és kupagyőztes együttes a magyar bajnoki cím jogán szerepelt volna november 13. és 15. között a franciaországi Amiens-ben. A ferencvárosiak kiemelték: a koronavírus-járvány megfékezése érdekében a különböző országok és nemzetközi szervezetek, így a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) is szigorú egészségügyi és szervezési előírásokat hoztak a külföldi állampolgárok beutazásáról, valamint a nemzetközi tornák lebonyolításáról. Ez a részt vevő csapatokat az utazás megszervezésével és a tornán való részvétel költségeivel kapcsolatban is súlyosan érinti. Így a Ferencváros jégkorong-szakosztályának vezetése – a Ferencvárosi Torna Club és a Magyar Jégkorong Szövetség vezetésével együttműködve és egyeztetve – hosszas gondolkodás és minden lehetséges forgatókönyv alapos mérlegelése után úgy döntött, az IIHF járványügyi rendelkezései ismeretében, az indulás jelenlegi feltételei és lehetőségei mellett az „egyetlen felelős és helyes döntés”, ha visszalép a Kontinentális Kupától.
A Ferencváros a C csoportban a házigazda Amiens Gothiques mellett a kazah Jertisz Pavlovarral, valamint egy kvalifikációból érkező riválissal küzdött volna meg, a négyesből az első helyezett jut a januári négyes döntőbe.
A Csíkszeredai Sportklub, akárcsak a Ferencváros, ezen körben lesz érdekelt. A Jason Morgan–Hozó Levente által felkészített csíki csapat a dániai Frederikshavnban kell pályára lépjen november 13–15. között. A kék-fehérek ellenfele a házigazda Frederikshavn White Hawks mellett a lengyel Unia Oswiecim lenne, illetve egy, az első selejtezőkör A csoportjából – Kaunas Hockey, Barca Hockey, Skautafelag Akureyrar, HC Bat Yam – érkező alakulat.
A csíkszeredai csapat még egyelőre nem adott ki a Ferencvároshoz hasonló közleményt.

Hirdetés

Hirdetés