Hirdetés


Válságkezelő csoport alakult Székelyudvarhelyen: A magánszféra is segíti a kórházat

Készenléti állapotban a város. Jakab Attila, a válságstáb vezetője —   Fotó: Lőrincz Csaba

Ettől a héttől kezdődően a válság kezelésére, a hatékony kommunikáció érdekében, a gyors döntéshozatal előkészítésére válságkezelő csoportot állított fel a székelyudvarhelyi városvezetés. A csapatot Jakab Attila városmenedzser vezeti.

A válságkezelő csoportnak az a dolga, hogy folyamatosan és rendkívüli gyorsasággal, a prioritásokat jól meghatározva kezelje a nehéz helyzetet, a felmerülő gondokat – írta Gálfi Árpád polgármester a Városháza honlapján megjelent bejegyzésében.

Felkészíteni a kórházat
A stáb több feladatcsoportot, területet határozott meg, amelyre fokozottan figyel a jelenlegi helyzetben. Az egyik ezek közül az egészségügy, pontosabban az intézmények munkájának összehangolása, felügyelete, segítése, hogy minden rendben működjön – tájékoztatott Jakab Attila városmenedzser, a válságkezelő testület vezetője.
Mint ismert, már a múlt heti soron kívüli tanácsülésen rendkívüli pénzsegélyben részesítették a városi kórházat, eközben a családorvosokkal, fogorvosokkal is egyeztettek, hogy a szükségállapot idején is működjenek a törvény által megengedett szolgáltatások. A kórház felszereltségének bővítésére fogott össze a magánszféra is, nemcsak pénzzel, hanem kapcsolati tőkével is, így jelentős beszerzéseket indíthattak el, ezt a tevékenységet is az új csoport koordinálja. Jakab Attila elmondta, hogy időközben a megyei önkormányzat is kiutalt 200 000 lejt a városnak, ezt az összeget is a kórház rendelkezésére bocsátják.
– Így megvásárolható a gyorstesztelő berendezés, hogy ne kelljen adott esetben egy hetet várni az eredményekre – fogalmazott Jakab, majd hozzátette: lélegeztetőgépek, monitorok, védőmaszkok és -ruhák vásárlása van folyamatban, mindez a hétvégére már meg is érkezik reményeik szerint.
– A kórházban máris van elkülönített részleg a fertőző osztályon, ahová az esetleges koronavírus-gyanús esetek kerülhetnek. Egyelőre van annyi védőfelszerelés, amennyi szükséges, és a családorvosokat is támogatjuk ebben – mondta még a válságkezelő csoport vezetője.

Kiterjeszteni az online ügyintézést
A városgazdálkodást is igazítani kellett a rendkívüli helyzethez. – A közterek fertőtlenítése, felügyelete, a hatósági karantén működtetése tartozik többek között ide – sorolta a városmenedzser. Jelenleg egy karantén van, ahol tegnapig öten tartózkodtak, de előkészítettek egy újabbat is, szükség esetére. Az online ügyintézés minél szélesebb körű kiterjesztésén dolgoznak nagy erőkkel, összegyűjtötték többek között azoknak a lakószövetségi irodáknak az adatait, ahol lehetséges az online átutalás, a polgármesteri hivatalnál is egyre több dolog oldható meg virtuális térben.

Hasznos információkat adni
A hazai helyzetre gyorsan reagálva jelentős tájékoztató kampányt folytat a hivatal a városban, és ebben segítették Udvarhelyszék falvait is – hiszen őket is az udvarhelyi kórháznak kell ellátnia a bajban. Átalakul a hivatal udvarhely.ro címen elérhető weboldala, és azon igyekeznek, hogy egy platformon minden szükséges információt megtaláljon a városlakó, a családorvosi rendelők elérhetőségétől kezdve a kijárási tilalom letölthető nyomtatványaiig.
Mint kiderült, a szükségállapotban hozott rendelkezések valójában csökkentik a helyi önkormányzatok hatáskörét, a hatóságokkal együttműködve kell helytállni.
– A megelőzés a legfontosabb cél továbbra is, hiszen mi még szerencsés helyzetben vagyunk. Minél később gyorsul fel a járvány, annál jobban fel lesz rá készülve az egészségügy és a rendszer. Ehhez kérjük a lakosok támogatását – összegzett Jakab Attila.

Asztalos Ágnes
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés