Vakság

Az évek múlásával egyenesen arányosan egyre hajlamosabbak vagyunk azt hinni, hogy már mindent láttunk. Sőt az is előfordul, hogy hangos szóval kimondjuk: bennünket nem érhet többé meglepetés. Sok tekintetben igaz is eme vélekedésünk. Gyakran megesik, hogy a hétköznapokban ugyanazokat a köröket rójuk unos-untalan. A munkában rendszerint ugyanazokkal az emberekkel érintkezünk. Ha nem is tudjuk pontosan előre, hogy ki mit fog mondani, de azért sejtjük.
Már a kérdésfeltevésnél előre tudjuk, hogy nagyjából mit fog válaszolni a másik. Ha beszélgetőpartnerünk hű önmagához, akkor nem fogunk nagyot tévedni, azt kapjuk majd, amire számítunk tőle. Cserébe mi is ugyanazt nyújtjuk. Megkíméljük felebarátainkat attól, hogy valami váratlan reakcióval kizökkentsük őket a napi rutinjukból. Így aztán kölcsönösen beletaszítjuk egymást a hétköznapok egyhangúságába.
De nem elégszünk meg ennyivel, hanem elkezdjük ezt az egyhangúságot szeretni. Azért kezdjük el szeretni, mert otthonos, sőt kifejezetten kényelmes. Jólesik belefészkelni magunkat, elterpeszkedni benne. Mindent is láttunk már, nincs semmi új a nap alatt, tudjuk le a napi munkát valahogy, aztán este megjutalmazhatjuk magunkat egy itallal. Mindeközben elfelejtünk gondolkodni, illetve ha azt nem is, de legalábbis értelmezni mindazt, ami körülöttünk történik.
Embertársainkat is rutinszerűen osztályozzuk. Többnyire a szakmájuk és a hozzájuk kapcsolódó előítéleteink szerint elkönyveljük ilyennek vagy olyannak. Ritkán látjuk meg bennük az értékes embert. A legtöbbször csak a kötelező köröket futjuk le, esetleg egy-egy vicces megjegyzés is belefér, és le is tudtunk egy átlagos beszélgetést. Aztán közbejön vala, például egy világjárvány. Ez pedig hirtelen néhány dolgot megváltoztat. Olyan ismerőseinkkel is szóba állunk, akikről addig nem sokat tudtunk. És amikor kiderül, hogy ismerősünk sokkal vagányabb, olvasottabb, műveltebb, mint hittük, és még humorérzéke is van, akkor a fejünket fogjuk. Hogy lehettünk eddig ennyire vakok?

Kiss Előd-Gergely

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés