Önkormányzati választások

USR-Plus jelöltbemutató

Az USR-Plus is beszáll a ringbe. Megyeszerte indítanak jelölteket

Nicolae Toşa az USR-Plus pártszövetség jelöltje Csíkszereda polgármesteri tisztségére, a megyei tanács elnöki tisztségére pedig Virág Zsolt pályázik az alakulat színeiben – derült ki a pártszövetség hétvégi jelöltállító sajtótájékoztatóján.

Virág Zsolt a megyeháza előtti sajtóeseményen elmondta: az a jelmondatuk, hogy „Ne hagyd magad félrevezetni”. Kifejtette, ez azt jelenti, hogy mindenki számára nyitottak, az önkormányzati választásokon induló jelöltjeik között egyaránt vannak magyarok, románok és romák. A megyei tanácselnöki listát Core Maria, a Gi Rromano Egyesület elnöke vezeti. Maroshévízen Mihai Calinovici a polgármesterjelöltjük, Gyergyószenmiklóson dr. Szabó György indul a városvezetői tisztségért, míg Balánbányán a jelenleg is hivatalban lévő polgármester, Gheorghe Iojiban újraválasztását támogatja a pártszövetség. A sajtóeseményt követően kiadott közleményükben ugyanakkor úgy fogalmaztak: „a nacionalista diskurzusok károsak, szétválasztanak. Megyénkben a magyarok, románok és romák együtt alkotnak egy közösséget és közösen tudnak jó megoldásokat találni  a társadalom számára” – áll a közleményben.
A sajtótájékoztatón ugyanakkor Virág Zsolt elmondta: elsősorban az urbanisztikai gondokat kellene a lehető leggyorsabban orvosolni a megyeszékhelyen. Ezenkívül „fészekrakó” programot kívánnak indítani. Ennek a lényege, hogy a város tulajdonában levő telkeket előbb közművesítenék, majd odaadnák a fiatal házaspároknak azzal a feltétellel, hogy három éven belül házat építenek oda. Nicolae  Toșa újságírói kérdésre úgy vélekedett: Csíkszeredában a tiszta jövőkép hiányzik, ezért mennek el a fiatalok és ezért maradnak otthon egyedül az idősek.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés