Hirdetés


Ünnepelt Kápolnásfalu közössége

Három nagy beruházás befejezését ünnepelték tegnap Kápolnásfaluban: új óvodát és polgármesteri hivatalt adtak át rendeltetésének, ugyanakkor a tisztítóállomás és szennyvízhálózat is elkészült.

 

Hosszas, fáradságos, rögös, háborgásoktól sem mentes út végén ünnepelni gyűltek össze advent harmadik vasárnapján a kápolnásfalusiak. A szentmise után Udvarhelyszék egyik legmodernebb óvodájánál a Kriza János Általános Iskola igazgatónője, Bálint Irma köszöntötte a helyieket és meghívottakat. Amint elmondta, a közösség céljait, jólétét szolgáló nagy beruházási munkálatok végén Kápolnásfaluban elkészült a Zengő erdő nevű óvoda önálló épülete, a polgármesteri hivatal épülete és a szennyvíztisztító állomás, illetve a csatornahálózat gerincvezetéke. Azokból a kövekből, amelyek a megvalósítások elé gördültek, ők lépcsőt építettek és most mindenki számára kitárul az ajtó.

– A jelenkori oktatói, nevelői tevékenység kihívásainak elengedhetetlen feltétele az oktatási infrastruktúra fejlesztése. Ennek alapja a megfelelő épület, amely megfelelő eszközökkel felszerelve a gyermekek szellemi, lelki és testi fejlődésének színterévé válik. Az óvoda a játékos felfedezések, az ismeretszerzés első birodalma, ezért olyan fontos az ember személyiségének alakulásában. A mai óvodának nagy felelőssége van, igazi játékra, együttjátszásra, önzetlenségre, becsületességre, szeretetre kell nevelnie a gyerekeket – fogalmazott ünnepi beszédében az igazgatónő.

Benedek László polgármester kiemelte, végtelen boldogság látni a közös munka nagyszerű eredményét. Majd hozzátette: a nehézségek ellenére hinniük kellett abban, hogy elkészül az óvoda, hiszen igény volt rá. 2014 decemberében pályáztak az építésére, és öt évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az álom valóra váljon. Az új, kétszintes épület 434 négyzetméter alapterületen fekszik, tálalóval, konyhával, mellékhelyiségekkel, irodákkal, kazánházzal felszerelve és öt óvodai csoport befogadására alkalmas. Az intézmény udvarán elkészült a korszerű játszótér is.

– A 21. századi gyermekbarát oktatási intézményt belakó gyerekek boldog zsivaja és a szerető, gondoskodó képzett óvó nénik és dadusok áldozatos munkája teszi második otthonukká ezt az épületet. Nekünk az a feladatunk, hogy olyan beruházásokat hozzunk a településre, amelyek segítségével majd az új generáció itthon, szülőföldjén tud boldogulni – fogalmazott a község elöljárója.

Sebestyén Csaba parlamenti képviselő szerint minden helyben történő befektetés hozzájárul ahhoz, hogy a falusi életet kedvezővé, kívánatossá tegyék, a falut a városhoz közelítsék, hogy a helyiek itthon maradjanak.

– Kötelességünk támogatni az önkormányzatokat, hogy erős közösségeket építhessenek. Mivel falun még mindig a mezőgazdaság a legfontosabb gazdasági ágazat, 2021-2027-es esztendőt a családi gazdaságok létrehozására, megerősítésére szánjuk, hogy olyan beruházásokat hozhassanak létre vidéken, amelyek nem mezőgazdasági jellegűek, de a családok jövedelmét növelik. Könnyebbé szeretnénk tenni a vidéki életet, hogy falvaink virágozhassanak, óvodáink, iskoláink megtelhessenek – mondta a képviselő. Az iskolások és óvodások műsorát követően Major Sándor plébános megáldotta az épületet, majd az ünneplő közösség, a magyarországi testvértelepülések elöljárói, meghívottak, vendégek az új községházához vonultak át ünnepelni.

Hirdetés