Beszerezték az engedélyeket az állandó kiállításhoz

Újra címeres a Patkó

Visszahelyezték a címereket. Régi díszében a Márton Áron tér —   Fotó: Polgármesteri Hivatal / Facebook

A szükséges jóváhagyások bir­tokában tegnap reggeltől ismét címerek díszítik a székely­ud­varhelyi Márton Áron teret. Ud­varhely vármegye, Székely­udvarhely, Magyarország, Erdély és Pestszenlőrinc címerének mészkőből készült domborműveit múlt év szeptemberében állították ki, majd feljelentés nyomán az év végén el kellett távolítani azokat.

A polgármesteri hivatal min­den szükséges jóváhagyást megkapott a címerek visszahelyezésére, így tegnap visszakerültek az őket megillető helyre a Patkóba – adta hírül a polgármesteri hivatal.
– A Műemlékvédelmi Hatóságtól kellett először engedélyt kérni, azt követően pedig a Kulturális Minisztériumtól, a Környezetvédelmi Hatóságtól, illetve az építészkamarától. Ezek birtokában állította ki a hivatal urbanisztikai osztálya az építési engedélyt – tájékoztatott Zörgő Noémi szóvivő.
Tavaly szeptemberben, Tarlós István akkori budapesti főpolgármester jelenlétében állandó szabadtéri kiállításként helyezték el a címereket a Márton Áron téren, amely egyébként számos, egyéb kiállításnak is helyet adott az évek során, mindenféle utólagos problémák nélkül.
A címerek eredetileg 1941-től, Székelyudvarhely emblematikus, patkó alakú terének kőfalát díszítették, szimbolizálva az anyaországhoz való tartozást, majd a háború utáni új berendezkedésben eltűntek. A város több anyaországi településének közös adományaként kerültek újra ki a térre az elmúlt ősszel a székelyudvarhelyi Zavaczki Walter szobrász által faragott reprodukciók.
Az állandó kiállítás nem tartott sokáig, Dan Tanasă feljelentése nyomán kiderült, hogy több hivataltól is engedélyt kellett volna kérni, és a helyzet rendezésére szólította fel a polgármesteri hivatalt a Hargita Megyei Kulturális Igazgatóság, valamint a prefektusi hivatal. A városvezetés úgy döntött, hogy ragaszkodik a törvényes úthoz, és az engedélyek beszerzézésig eltávolítja a címereket.

Hirdetés

Hirdetés