Hirdetés


Csíkdánfalva

Újabb per indult

 

 

Dan Tanasă újabb panaszt emelt Csíkdánfalva Polgármesteri Hivatala ellen, első körben az Országos Diszkrimináció Ellenes Tanácshoz. A panaszt még tavaly májusban nyújtotta be azzal az indokkal, hogy a községben megjelenő újság csak magyar nyelven érhető el, s ezzel diszkriminálják a falu román lakóit. A Diszkrimináció Ellenes Tanács visszautasította a keresetet, így a Méltóságért Európában Polgári Egyesület elnöke pert indított az ügyben.


Böjte Csongor-Ernő, a község polgármestere elmondta: a Csíkdánfalvi Harangszó című helyi újságot nem közpénzből finanszírozzák. A Csíkdánfal­váért Egyesület adja ki és szerkeszti a lapot.
– Az önkormányzat csak a községgel kapcsolatos információkat szolgáltatja a lapnak, de nem mi adjuk ki az újságot. Az ügy kapcsán az egyesület elnökének panaszára még tavaly válaszoltunk, válaszunkat el is fogadta az Országos Diszkrimináció Ellenes Tanács és elutasította a panaszos kérelmét – fűzte hozzá Csíkdánfalva polgármestere.
Ennek ellenére idén júliusban Dan Tanasă újból perbe hívta a Diszkrimináció Ellenes Tanácsot és Csíkdánfalva község vezetőjét, diszkriminációért. A blogger kéri, hogy a tanács vonja vissza korábbi döntését, amellyel igazat adott Csíkdánfalva önkormányzatának.
– Már elküldtük a hivatalos álláspontunkat, ezt figyelembe kellene venni a tárgyaláson is. Ugyanaz a válaszunk, amelyet korábban a tanács is megkapott, vagyis, hogy nem mi adjuk ki az újságot. Kíváncsiak várjuk a további fejleményeket – mondta Böjte Csongor-Ernő.
A civil szervezetek szabadon szerkeszthetnek és adhatnak ki lapot, amely érinti a közösséget és amely forrásként szolgálhat a lakosságnak, így az önkormányzat vezetősége jogtalannak tartja a vádakat. A per dokumentációjában egyébként az is szerepel, hogy a hivatal megjelentette az újságot Csíkdánfalva hivatalos honlapján.
– A weboldalon mindent megjelenítünk a községgel kapcsolatosan, így az eseményeket, rendezvényeket, szervezeteket. A lap pedig a községről, annak lakóiról szolgál információkkal, így annak is ott a helye a honlapon. Ezért érthetetlen számunkra, hogy miért pereltek be minket – mondta a polgármester.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés