Hirdetés


Új szakok ősztől a Batthyányban: Duális képzés a következő tanévtől

Multimédia szak, válasz a piaci igényekreFotó: archív —   Fotó: archív

Meghirdette a 2020–2021-es tanévben választható szakok listáját a gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Technikai Kollégium: a meglévők mellett multimédia-technikus, valamint hús- és hal­feldolgozó szakokra lehet jelentkezni ősztől. Egy helyi céggel kötött megállapodás értelmében a duális képzést is elindítják.

A következő tanévtől elsőként Gyergyószent­mik­ló­son elindul a duális képzés a Batthyány Ignác Technikai Kollégiumban az újonnan induló hús- és halfeldolgozó szakmunkás képzés keretében.
Az iskola megállapodást kötött egy helyi húsfeldolgozó céggel, amelynek eredményeként az induló osztály fele, 14 diák duális képzésben részesül, a másik fele pedig a hagyományos szakiskolai képzésben. Azoknak a diákoknak, akik a duális rendszerben tanulnak, a szakmai gyakorlatot a cég a saját igényeire szabhatja, és habár erre vonatkozóan nincs megállapodás, a cél az, hogy olyan szakembereket neveljen, akiket majd alkalmazni tud – mondta el érdeklődésünkre Gáll Enikő, a Batthyány Ignác Technikai Kollégium aligazgatója.
A duális képzésben részt vevő tanulók az állami ösztöndíj mellett még egy ugyanakkora, 200 lejes támogatásban részesülnek havonta a cég jóvoltából, az összegek folyósítását azonban feltételekhez kötik: a jó tanulmányi eredményekhez és a gyakorlatokon való jelenléthez.
A húsfeldolgozó képzés mellett jövőben is indítják a nagy érdeklődésnek örvendő szakács–pincér összevont osztályt.
A szakokra való beiratkozást követően, amennyiben túljelentkezés lesz, felvételi vizsgát tartanak, amely a nyolcadikos technológia tankönyv anyagából válogatott tesztkérdéseket tartalmaz. A duális képzésre jelentkezők esetében előválogatást tartanak, ami gyárlátogatásból és egy interjúból áll majd.
Az iskola ősztől három középiskolai osztályt is indít: élelmiszeripari és állategészségügyi technikusokat képeznek összevont osztályban, emellett gazdasági technikus és multimédia technikus szakokra várják a jelentkezőket. Az új szakot a piaci igények és a diákok elhelyezkedési lehetőségeit figyelembe véve indították el: korábban a nyomdászat felé irányult ez a képzés, a média szakra szóló akkreditáció azonban lehetővé tette, hogy más területeket is bevonjanak – közölte Gáll Enikő.
Az érettségizett diákokat az általános egészségügyi technikus képzésre várják: a tandíjmentes, hároméves képzést egy osztállyal indítják a következő tanévtől.
– Ez akkreditált képzés, helyben zajlanak a vizsgák, a gyergyó­szent­miklósi kórházban van gyakorlatozási lehetőség diákjaink számára, akik a mostani járványhelyzetben is jelen vannak önkéntesként az intézményben – fűzte hozzá az aligazgató.

Boncina-Székely Szidónia
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek