Hirdetés


A rongálás ellenére sem adják fel

Új helyszínre költöztettek két könyvkuckót

Mindannyiunk érdeke, hogy vigyázzunk a könyvkuckókra —   Fotó: Ferencz Salamon Katalin

 

 

Három éve helyezett el színes könyvkuckókat a csíkszeredai városi parkban a Spektrum Oktatási Központ az olvasás népszerűsítésére. A könyvkuckókat az utóbbi időben több alkalommal is megrongálták, így a kezdeményezők két kuckót új helyszínre, a promenádra, a Városi Művelődési Ház melletti zöldövezetbe költöztettek.


Forgalmasabb helyre költöztettek a három éve felállított három könyvkuckóból kettőt, hogy jobban szem előtt legyenek, elkerülve ezáltal a gyakori rongálást. A kezdeményezők eredeti szándéka szerint bárki szabadon kölcsönözhet könyvet, illetve bárki feltöltheti kötetekkel ezeket a házikókat. Ez az elképzelés azonban csak akkor valósulhat meg, ha mindannyian felelősséget vállalunk a kuckókért, ha vigyázunk ezekre és gondoskodunk a könyvek utánpótlásáról. Ferencz Salamon Katalin, a projekt felelőse lapunknak elmondta: havonta ellenőrzik a könyvszekrényeket, és folyamatosan javítják, ugyanis gyakran megrongálták azokat elhelyezésük óta.
– Közösségi projektté nőtte ki magát az akció – mondta a projektfelelős –, ugyanis az utóbbi két alkalommal Tosa Nicolae javította meg a kuckókat, illetve több civil bevonásával az ő kezdeményezésére készül a negyedik kuckó, amelyet a Nagy István Művészeti Középiskola és a Spektrum Oktatási Központ között helyezünk el.
Ferencz Salamon Katalin megjegyezte: Szőke Domokos, a város alpolgármestere is felajánlotta a segítségét a jövőbeli javításokhoz, így hát a gyakori rongálások ellenére sem adják fel, hiszen több irányból is pozitív hozzáállást tapasztalnak.
Az új helyszínre költöztetett házikók újrafestését ma kezdik el, ugyanis az időjárási viszonyok miatt a festék helyenként felpattogott az utóbbi három év alatt.
– A városlakókat arra kérjük, hogy lehetőségük szerint időnként töltsék fel az otthon fölöslegessé vált könyvekkel ezeket a kuckókat, főként gyermekkönyvekből van hiány, amelyeknek nagy hasznát vennék elsősorban a központi park játszótere mellett elhelyezett könyvkuckónál – fűzte hozzá a projektfelelős.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés