Több mint négyszáz gazdaságot keresnek fel a hatósági állatorvosok

Túlnyomórészt csíki állattartókat ellenőriznek

Szarvasmarhafarm Székelyszentléleken. A fülszámok meglétét is nézik az állatorvosok —   fotó: Domján Levente

Hargita megyéből 429 támogatást igénylő állattartó gazdaság ellenőrzését kezdték el a hatósági állatorvosok. Az APIA által kijelölt ellenőrzési szelvény 87 százalékát Csík térségi állattartók alkotják, de hatósági látogatókra számíthatnak az Udvarhely és Gyergyó vidékéről kiválasztott állattartók is.

Négyszáznál is több állattartó farmot keresnek fel a napokban és a következő hetekben a Hargita megyei hatósági állatorvosokból álló kétfős ellenőrző csapatok – közölte tegnap lapunkkal dr. Ladó Zsolt, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője. A megyei főállatorvos leszögezte, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségtől (APIA) kapott ellenőrzési szelvény alapján azokat a gazdákat veszik nagyító alá, akik állományukra az APIA-tól 2020-ra különböző állattenyésztési támogatásokat igényeltek. A helyszíni ellenőrzések októberig tartanak, de igyekeznek a munkát a megszabott határidőnél hamarabb befejezni.
Hargita megyében pillanatnyilag 429 állattartó gazda nevét tartalmazza az ellenőrzési szelvény, ám a lista néhány fővel megtoldva szinte hétről hétre bővül. A jogszabályba foglalt gazdálkodási – az állattartók esetében az állatnyilvántartási és állatjóléti – követelmények (SMR) betartását ellenőrző kampány idén döntően a csíki állattartókra fókuszál: az ellenőrzési szelvénybe sorolt 429 gazdából 375 – azaz a kiválasztottak több mint 87 százaléka – Csík térségében tevékenykedik. Emellett Udvarhelyszékről 16, Gyergyó vonzáskörzetéből pedig 19 állattartó gazdaságnál folytatnak kötelező ellenőrzést a hatósági állatorvosok – részletezte Ladó doktor. Az ellenőrzésre kijelölt gazdálkodókat az érkezésüket megelőző napon értesítik a főhatóság munkatársai.
– Igyekszünk minél hamarabb befejezni az ellenőrzéseket, hisz az ellenőrzést majd egy újabb felülellenőrzés követi. Nem egyszerű a munka, mivel a legtöbb esetben az állatok még kint vannak a legelőn, az esztenákhoz kell menjenek a kollegák. Ilyen szempontból kicsit nehézkesen haladunk, de a hatóságnál, aki mozogni tud, mindenki terepen van – hangsúlyozta lapunknak a megyei főállatorvos.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés