Hirdetés


Tudja mit? Magának es igaza van!

Heves vitát váltott ki a legnagyobb közösségi oldal egyik Csíkszeredához kapcsolódó csoportjában annak a lehetősége, hogy az egykori Gyopár szálló és a körülötte található sportpályák helyére új bevásárlóközpontot építenének, miután a terület eddigi tulajdonosa megvált a komplexumtól. A közfelháborodást az váltotta ki, hogy olyan üzletközpont nyílna, amiből van még a városban kettő. 
A hozzászólásokat olvasva viszonylag átfogó képet kapunk arról, hogy mire lenne a város lakóinak igénye, illetve arról is, hogy merről fúj igazából a szél, amikor egy újabb bevásárlóközpont ellen ilyen vehemensen tiltakoznak. Tegnap egy petíciót is létrehoztak a városlakók, akik arra számítanak, hogy az aláírásoknak köszönhetően elérhetik, hogy ne épüljön újabb üzlet. 
Vannak, akik azzal érvelnek, hogy miért most háborodik fel a közösség, mikor évekig tűrte a város, hogy lerohad a környék, hajléktalanok lakják. A többség mégis valamilyen szabadidős kikapcsolódási létesítményt képzelne el oda. Megkockáztatom, nem túl sok fantáziával. Park, futópálya, teniszpálya, játszótér. Ezek többsége már megtalálható a közelben, és a kérdéses terület példája mutatja azt, hogy éppen a teniszpályára, az egykori kézilabda- és tekepályára nem volt vevő a lakosság. Késő bánat! 
Bejön egy érdekes szempont is: vannak, akik azért nem támogatják az új üzletközpont megnyitását, mert az a tapasztalat, hogy ezen egységek többségében nem magyar anyanyelvű kiszolgálókat alkalmaznak. Ettől függetlenül véleményem szerint erős érv szól a megnyitás mellett: számos munkahelyet teremtene az új üzlet, amennyiben csak pletyka, hogy helyette megszűnne egy másik.
Volt azonban egy kósza, nem túl felkapott, pedig talán nem is annyira rossz ötlet: zöldségpiac is létrejöhetne a helyszínen, amellyel a helyi termelőket segíthetnék. A piac kérdése mindig is égető volt a városban, és most, hogy ilyen felemás piac van, talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy milyen megoldásokkal tudnánk a szűkebb közösség számára gazdasági szempontból is hasznos újításokat behozni. 
Egyébként, ha jól megvizsgáljuk, majd’ minden elsütött szempont érvényes és értékes. Most úgy jártam, ahogy az egyszeri székely falubíró, aki békét kötött a két vitázó fél között, azt mondta az egyiknek: magának igaza van, mire a másik fél felháborodására válaszolva azt mondta: Tudja mit? Magának es igaza van!

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés