A magyarországon való tartózkodást szigorították

Továbbra is átutazhatunk

A nagylaki határátkelő —   fotó: politiadefrontiera.ro

Telefonon tárgyalt magyar hivatali kollégájával, Szijjártó Péterrel a román külügyminiszter, Bogdan Aurescu. A külügyi tárca tájékoztatása szerint Szijjártó biztosította Aurescut, hogy továbbra is át lehet utazni az eddigi feltételek mellett Magyarország területén.

Mint ismert: a korona­ví­rusjárvány-helyzet alakulása miatt a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a magyar kormány múlt pénteken. Holnaptól, vagyis szeptember 1-jétől külföldi állampolgár Magyarország területére nem léphet, csak indokolt kivételekkel. A külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napig – vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel két negatív tesztet nem tudnak bemutatni – karanténba kell vonulniuk, mivel a magyar hatóságok megállapítása szerint a fertőzések többségének eredete külföldi. A Magyarországon tanuló külföldi diákoknak felsőoktatási hallgatói jog létesítéséhez negatív tesztre lesz szükség.
Bogdan Aurescu külügyminiszterrel folytatott tárgyalása során Szijjártó Péter miniszter megerősítette, hogy a román állampolgárok továbbra is átutazhatnak Magyarországon, és a határon túl dolgozó román állampolgárok helyzetében sem áll be változás. Magyarországon a már korábban kijelölt útvonalakon és határátkelőkön, az eddigi feltételek mellett lehet átutazni. A bejelentett új rendelkezések csak azokra az esetekre vonatkoznak, ha Magyarország az utazás célállomása – közölte a román külügy.
A Magyarországra való beutazás feltételeiről a http://www.mae.ro/node/51934 honlapon lehet aktualizált információkat szerezni. Az átutazás engedélyezésének feltétele, hogy az illető személy maximum 24 órát töltsön Magyarország területén, ne legyenek COVID-19-re utaló tünetei, dokumentummal igazolja a célországot és az utazás célját, valamint bizonyos legyen, hogy a magyar állam területét elhagyva az utazás során érintendő további országok beengedik a területükre.
Az átutazás csak a magyar rendőrség weboldalán közzétett útvonalakon történhet. Ezen a megálló- és pihenőhelyeket is megszabják.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés