Törvényhozási nagyüzem: Fókuszban az oktatás és a gyermeknevelés

- —   Fotó: bunadimineata.ro

Törvényhozási nagyüzemre kap­csolt tegnap a parlament, több jogszabályt is elfogadtak. Többek közt arról döntöttek a honatyák, hogy meghosszabbítják a gyermekfelügyeleti szabadság időtartamát. Időközben a tanügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium az érettségiző és képességfelmérő vizsgára készülő diákok védelmére dolgozott ki intézkedéscsomagot.

Döntő házként elfogadta a képviselőház tegnap a kormány 2020/41-es sürgősségi rendeletét, amely kimondja, hogy a szülők szabadnapokat vehetnek ki gyerekeik felügyeletére a szükségállapot lejárta után is.

Ebben a kérdésben nem volt vita
A valamennyi frakció által támogatott és ellenszavazat nélkül elfogadott tervezet kiterjeszti az eredeti jogszabály hatályát a vakációkra is, amennyiben a szünidő alatt szükségállapot van érvényben. A jogszabály értelmében egyik szülő fizetett szabadnapokra jogosult, ha a szükségállapot alatt ideiglenesen felfüggesztik az oktatást; és ez a szükségállapot idejére eső vakációra is érvényes. Egyik módosítás értelmében 2020-ban az intézkedés hatálya kiterjed a szükségállapot utáni időszakra is, tanév végéig. Az intézkedés a 12 évnél kisebb, óvodába vagy iskolába járó gyerekek szüleire, valamint a 26 év alatti, fogyatékkal élő, valamely oktatási intézménybe járó fiatalok szüleire érvényes. Egy hasonló jogszabálytervezetet már május 6-án is elfogadott döntő házként a képviselőház, az most kihirdetésre vár. A jogszabály értelmében egyik szülő szabadnapokat vehet ki abban az esetben, ha szélsőséges időjárási viszonyok vagy más rendkívüli állapotok miatt ideiglenesen felfüggesztik az oktatást. Egyik módosítás értelmében 2020-ban az intézkedés hatálya kiterjed a szükségállapot utáni időszakra is, az iskolai év végéig.

Meg akarták sürgetni az államfőt
Az RMDSZ lapunkkal közölte: azért volt szükség az új törvény elfogadására, mert a korábbit az államfő nem hirdette ki. Csép Éva Andrea, az RMDSZ munkaügyekért felelős szakpolitikusa szerint a gyermekfelügyeleti szabadság a szükségállapot lejárta utáni törvénybe foglalása rendkívül fontos, ugyanis jelenleg nincsenek konkrét szabályok erre vonatkozóan annak ellenére sem, hogy az elmúlt 3 hétben a parlament által több elfogadott törvényben is szerepel az RMDSZ módosítása. Ez feljogosítja az érintett szülőket arra, hogy a szükségállapot után is otthon maradhassanak a gyermekekkel.
– A döntő házként elfogadott törvénybe is sikerült ismét belefoglalni, hogy a nyári vakáció kezdetéig mehessen el az egyik szülő gyermekfelügyeleti szabadságra, valamint azt is szabályozza, hogy ez idő alatt a munkáltatónak kötelessége továbbra is kifizetnie az érintett szülő alapbérének 75 százalékát. Ennek nettó értékét utólagosan az állam a társadalombiztosítási alapból fedezi – idézi a közlemény Csép Éva Andreát. A törvény az államelnöki kihirdetést követően lép érvénybe.

Védenék a végzősöket
A SARS–CoV2 vírussal való megfertőződés elkerülése érdekében intézkedéscsomagot dolgozott ki a tanügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium azok számára, akiknek a képességfelmérő vizsga, illetve az érettségi okán fizikailag jelen kell lenniük az iskolákban. Az intézkedés a nyolcadik osztályosokat, a végzősöket, illetve a felkészítésben és vizsgáztatásban részt vevő tanárokat és személyzetet érinti. Minden oktatási intézmény vezetőségének öt napon belül ki kell dolgoznia az előkészítő órák menetét, a diákok, tanárok, személyzet ki- és bejárási szabályzatát, az épület fertőtlenítésének módját. A Nelu Tătaru egészségügyi miniszter és Monica Anisie tanügyminiszter által közösen aláírt rendelet értelmében minden tanfelügyelőség köteles tudatni a közegészségügyi igazgatósággal az iskolaépületekben tervezett tevékenységek lebonyolításának időszakát, ezek megkezdése előtt legalább egy héttel.

Ezek az új szabályok
A rendelet előírja, hogy a tanfelügyelőségek együttműködnek a közegészségügyi igazgatóságokkal a fertőzésveszély leküzdése érdekében: ellenőrzik, hogy az oktatási intézmények betartják-e a higiéniai utasításokat, és egy-egy orvos vagy asszisztens segítségével minden iskolában napi szintű járványtani szűrést végeznek. Az oktatási tevékenységek alatt végig jelen lesz egy egészségügyi dolgozó az iskolában. Ő méri meg a tanárok, a személyzet és a tanulók testhőmérsékletét, amely nem lehet nagyobb 37 foknál ahhoz, hogy az illető bebocsátást nyerjen az épületbe.
A betegnek tűnő személyeket a családorvoshoz irányítják a diagnózis és kezelés megállapítása végett. Arról, hogy a tanuló részt vegyen-e az előkészítő órákon, a szülők hozzák meg a döntést, miután megtörtént a diák és a diák családtagjainak kockázati besorolása.
A diákokat egy tanár várja az iskola bejáratánál, elkíséri őket a tanterembe, majd az előkészítő lejártával a kijáratig kíséri őket. A belépéskor biztosítani kell a védelemhez szükséges eszközöket, úgymint fertőtlenített lábtörlőt, maszkot, kézfertőtlenítőt, és az iskolában szappan, papírtörölköző, kézfertőtlenítővel töltött adagoló áll majd a gyerekek és felnőttek rendelkezésére.

Maszkot viselni kötelező
Mindenkinek, aki részt vesz az iskolai tevékenységben, maszkot kell viselnie, és gyakran kell kezet mosnia. Egy tanteremben maximum 10 tanuló lehet jelen, egymástól 2 méteres távolságot tartva, maszkban. A szóban forgó időszakban (június 2–12.) a fizikai jelenlétet feltételező iskolai tevékenységek nem lehetnek hosszabbak 3 óránál a felsős (líceumi) diákok, és 2 óránál a nyolcadikosok számára. Amennyiben az előkészítő órák két váltásban zajlanak, a két váltás között legalább két óra szünetet kell tartani, ezalatt a helyiséget fertőtlenítik és kiszellőztetik.
A használt maszkokat külön kell összegyűjteni, majd a diákok friss maszkot kapnak, amellyel hazamehetnek – adta hírül az Agerpres hírügynökség.

Országos szinten a fertőzöttek közel fele meggyógyult
Tizenhatezer fölé emelkedett országos szinten a koronavírussal fertőzőtt személyek száma – derül ki az országos stratégiai kommunikációs törzs tegnap déli 1 órakor közzétett jelentéséből: a regisztrált fertőzöttek száma 16 002. Eddig a kórházat gyógyultan hagyta el 7961 beteg. A fertőzéssel összefüggésbe hozható okok miatt elhalálozottak száma 1016. Hargita megyében nem jegyeztek új esetet. A kommunikációs törzs jelentése szerint egy nap alatt 224-gyel növekedett a fertőzöttek száma. A kórházak intenzív osztályán 228 beteget ápolnak. Az országos statisztika szerint Hargita megyében nem jegyeztek új esetet, ezt igazolja a prefektusi hivatal jelentése is. A dokumentumból kiderül, hogy Hargita megyében az elmúlt 24 órában 16-tal csökkent az intézményes karanténban lévő személyek száma (jelenleg 304 személy van intézményes elkülönítésben), 342 személy házi elkülönítésben tartózkodik. Eddig 24 fertőzést jegyeztek, 17 személy meggyógyult, egy meghalt, a székelyudvarhelyi kórházban 6 személyt ápolnak.
Ugyancsak országos szinten intézményes karanténban van 14 313 személy, házi elkülönítésben pedig 18 980. Az elvégzett tesztek száma 277 804. Az országos statsztika szerint eddig 2855 külföl­dön élő román állampolgár fertőződött meg az új típusú koronavírussal: 1698 Olaszországban, 561 Spanyolországban, 29 Franciaországban, 424 Németországban, 83 az Egyesült Királyságban, 28 Hollandiában, 2 Namíbiában, 3 az Egyesült Államokban, 4 Ausztriában, 3 Belgiumban, 6 Japánban, 2 Indonéziában, 2 Svájcban, 2 Törökországban és egy-egy Argentínában, Tunéziában, Írországban, Luxemburgban, az Egyesült Arab Emírségekben, Máltán, Brazíliában és Svédországban. Külföldön 102 román állampolgár hunyt el a járvány kirobbanása óta: 31 Olaszországban, 19 Franciaországban, 33 az Egyesült Királyságban, 8 Spanyolországban, 5 Németországban, 2 Belgiumban, egy-egy Svédországban, Svájcban, az Egyesült Államokban és Brazíliában. Külföldön a gyógyultak száma 21: 9 Németországban, 8 Franciaországban, 2 Indonéziában és egy-egy Luxemburgban meg Tunéziában.

HN-összeállítás
 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés