Háromnapos online iskola

Több ezer gyerek van még mindig laptop nélkül

Ebben az intézményben is szavazókörzet lesz. Az oktatás viszont nem szünetel —   fotó: Asztalos Ágnes

Megyénkben közel másfél száz tanintézmény áll le három napra a helyhatósági választások miatt. Az oktatás online térbe „vonul”, miközben az iskolák, illetve a rászoruló tanulók digitális felszereltségén még mindig nem sikerült javítani.

 

Országos szinten a szavazókörzetek mintegy 76 százalékát valamilyen tanintézményben rendezik be. Ez azt jelenti, hogy több mint 14 ezer iskolában, napköziben ma, illetve hétfőn és kedden felfüggesztik a személyes jelenléten alapuló oktatást, az órákat – elviekben – online tartják meg.

Zöld, sárga, piros
Megyénkben a 423 tanintézményből összesen 141 iskola alakul át szavazókörzetté vasárnap, 282-t nem érint a helyhatósági választás. Székelyudvarhelyen például a tizenkét iskola és hat napközi otthon közül tízben szünetel a hagyományos tanítás, Gyergyószentmiklóson öt iskola marad zárva.
Eközben a tegnapi összesítés szerint még a tanintézmények zömében mindig tartható a személyes jelenléten alapuló oktatás– tudtuk meg Demeter Levente főtanfelügyelőtől. Összesen 376 napközi, óvoda és iskola zöld forgatókönyv szerint működik. Majdnem félszáz, pontosan 46 esetben a településen vagy intézményen belül igazolt koronavírusos fertőzés miatt a sárga forgatókönyv érvényesül, azaz hibrid oktatás zajlik, és mindössze egyetlenegy napközi (információink szerint a csíkszeredai Csipike Napközi Otthon egyik tagóvodája „pirosodott” be egy felnőtt alkalmazott megbetegedése miatt). Ezenkívül több olyan eset van, amikor csak egy-egy osztály, csoport esetében kellett óvintézkedéseket bevezetni, de egyelőre például Szé­kelyudvarhely teljesen „zöld”, Szé­kely­keresztúron már van néhány sárga jelű intézmény, ahol tehát online és személyes jelenlét váltogatásával zajlik az oktatás.

Online, de mivel?
A megkérdezett pedagógusok, intézményvezetők zöme úgy látja, hogy rá kell készülni az online oktatásra. Igen ám, de a digitális eszközökkel való ellátottság tekintetében még nincsenek kézzelfogható eredmények, csak pár héten belül várható előrelépés. Demeter Levente elmondta, hogy a tavasszal elvégzett felmérés szerint 4200 tanulónak lenne szüksége eszközre az online oktatásba való bekapcsolódáshoz. Egyrészt várják, hogy megvalósuljon végre a beígért kormányprogram (amelyben 250 ezer táblagépet ígértek), részt vállalhatnak a helyi önkormányzatok is a helyzet kezelésében, de ilyesmiről még nem tudott beszámolni a főtanfelügyelő. Ami már biztosnak látszik, az az, hogy a tanfelügyelőség kétmillió lejt költhet el a járványhelyzet miatti pluszszükségletekre. Az iskolák igényei alapján ebből a pénzből 1620 tabletet, 264 528 védőmaszkot és 3270 liter fertőtlenítőszert vásárolnak, a közbeszerzési folyamat elindult, így remélhetőleg néhány héten belül a beszállítás is megtörténik. A szándék megvan, csak lassan őrölnek a malmok – fogalmazott Demeter. 
Az internettel való lefedettségre is rákérdeztünk. Megtudtuk, hogy minden iskola rendelkezik inter­netkapcsolattal, viszont vannak olyan részei a megyének, ahol bizony gondot okozhat a térerő-lefedettség hiánya, avagy gyengesége, ha a gyerekek otthonról kényszerülnek bekapcsolódni az oktatásba.

Hirdetés

Hirdetés