Hirdetés


Beruházások Gyergyóújfaluban

Több elképzelés megvalósulhat idén

Összefüggő járdarendszer készül. Biztonságosabb lesz a közlekedés —   Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Saját vízrendszert építtet Gyer­gyó­újfalu önkormányzata az idő­szakosan fellépő vízhiány megszüntetésére. Emellett a már meglévő járdarendszert is kibővítik Tekerőpatakon, Kilyén­fal­ván és Újfaluban, de az iskolák körül is szeretnének elvégezni kisebb felújításokat az idei költségvetésből.

Mint arról már korábban beszámoltunk, 2019-ben indított útjára a gyergyóújfalvi önkormányzat egy olyan beruházást, amely révén saját vízellátó rendszer épül a községben időszakosan fellépő vízhiány, elakadás kiküszöböléséért. Tavaly a fúrt kutat és a hozzá tartozó bázist készítette el a kivitelező cég, idén a vezetékek kiépítése történt meg.

Kiküszöbölik a vízhiányt
– Mérnökök javaslatára döntöttünk a mélykútból történő vízellátó rendszer építése mellett, úgy gondoljuk, hogy a nagy hozamú, talajvízből táplált kút elegendő vízzel tudja majd ellátni a rendszert szárazabb időszakokban is, ha a felszíni vizek elapadnak. A vezetékek kiépítése megtörtént, a rendszert összekötötték a tartállyal, még egy szakaszon, a vasút alatt kell fúrásokat végezni – mondta el érdeklődésünkre Egyed József polgármester, és hozzátette, ahogy az időjárás engedi, folytatják a munkát.
A község Gyergyószent­mik­lós­tól kapja a vizet, azonban szárazabb időszakokban megtörténik, hogy Tekerőpatak felső felében a nyomáscsökkenés következtében vízhiány alakul ki, de olyan is volt már, hogy emiatt Kilyénfalván és Újfaluban sem volt víz. A saját vízrendszer révén ez a probléma megoldódhat: Újfalu központi részén készült el a mélykút, amely vezetéken keresztül pumpálja a vizet a vízházig. Ahogy a rendszerben nyomáscsökkenést érzékel a mérőműszer, a kútból automatikusan elindul az utánpótlás.
Az egymillió lej értékű beruházás részeként egy laboratóriumot is létesítenek, ahol vízmintákat is el tudnak majd végezni – ismertette az elképzeléseket Egyed József.
A rendszert július végén kellene átadja a kivitelező cég, az esős időjárás miatt azonban várhatóan egy hónapos csúszással fejezik be a munkát.

Élhetőbb települést szeretnének
Gyergyóújfaluban emellett számos beruházás elindításával, illetve folytatásával igyekeznek élhetőbbé tenni a települést. A 2017-ben elindított járdaépítési programban azokon a részeken dolgoztak, ahol már befejeződött a csatornázás, és a forgalmas útszakaszok is előnyt élveztek. Idén elkészült a megvalósíthatósági tanulmány a további szakaszokra: a helyi tanács dönt a kivitelezés mikéntjéről. A közbeszerzési eljárást követően, leghamarabb késő ősszel tudjuk kiadni a kezdési parancsot – vázolta a terveket Gyergyóújfalu polgármestere. A beruházás összértéke 1 millió 200 ezer lej: az önkormányzat Hargita Megye Tanácsának járdaprojektjében is pályázott, de saját alapokkal is rendelkezik a megvalósításhoz.
Ezenkívül szeretnék felújítani az iskola tornatermét is idén, folyamatban van a tervek elkészíttetése, emellett a délutáni foglalkoztató központ építése is befejeződik a közeljövőben.
– Idén a járványhelyzetre való tekintettel nem tervezünk falunapi rendezvényeket: javasolni fogom a tanácstestületnek, hogy az erre a célra szánt összeget ajánljuk fel az egyháznak a templomok felújításának költségeire – összegzett Egyed József.

Boncina-Székely Szidónia
 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés